Ze względu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów.
Dzisiaj przedstawiam pieczony schab, który pięknie wygląda na stole, a do tego kryje w sobie typowo polskie smaki.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
- około 1 kg schabu bez kości
- 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych i delikatnie podprażonych
- 150 gramów śliwek wędzonych
- 1 żółtko
- sok z cytryny
- majeranek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki smalcu
1. Natrzyj schab pieprzem, solą, majerankiem i skrop sokiem z cytryny.
2. Zawiń mięso w folię i wstaw do lodówki na około dobę.
3. 12 godzin przed pieczeniem schabu zalej śliwki niewielką ilością wody.
4. Po upływie 12 godzin gotuj (10-15 minut) owoce w wodzie, w której się moczyły. Odsącz wodę (nie wylewaj jej!) i odstaw śliwki do całkowitego ostudzenia.
5. Zimne śliwki pokrój na paseczki, wymieszaj je z żółtkiem, orzechami, solą i pieprzem.
6. Schab natnij w 3 miejscach na całej długości mięsa. Nacięcie powinno być dość głębokie, tak mniej więcej do połowy.
7. Wypełnij nacięcia farszem. Lekko dociśnij.
8. Brytfannę wyłóż folią aluminiową (matowa strona ma dotykać ścianek naczynia, a błyszcząca mięsa) i posmaruj ją smalcem.
9. Włóż do naczynia schab (można go wcześniej obwiązać) i polej wodą ze śliwek.
10. Wierzch brytfanny szczelnie zawiń folią.
11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut (czas zależy od piekarnika i wielkości mięsa).
12. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby mięso się zarumieniło. U mnie nie było takiej potrzeby.
13. Upieczone mięso pokrój w plastry po uprzednim schłodzeniu.
Rewelacyjny! Zapisałam:)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo smakowicie a przepis wydaje sie dosc prosty:)
OdpowiedzUsuńPieczeń kresowa w wykonaniu chmurki85 smile emoticon
OdpowiedzUsuń[img]http://i58.tinypic.com/2it4q4m.jpg[/img]