30 listopada 2014

LUIZJAŃSKIE GUMBO Z KURCZAKIEM


Znacie serial "Hart of Dixie"? To właśnie dzięki niemu dowiedziałam się o istnieniu potrawy o nazwie "Gumbo" i zapragnęłam jej spróbować, a także dowiedzieć się dlaczego jest aż tak popularna na południu USA. 


W serialu główni bohaterowie brali udział w lokalnym konkursie na najlepszą potrawkę i nie myślcie, że tego typu wydarzenia są fikcją scenarzystów. Przeszukując youtube znalazłam nawet filmik z mistrzostw świata w gotowaniu tej tradycyjnej potrawy z Luizjany. 

Nazwa "Gumbo" pochodzi od nazwy okry (gombo) w językach bantu (Nigeria-Kongo). Jest to danie przygotowywane najczęściej z okazji dużych świąt, jak Boże Narodzenie, Święto Dziękczynienia, itd. 

Z gumbo jest jak z polskim bigosem, mniej więcej wszyscy robimy go podobnie, ale każda rodzina ma swój własny przepis. Moja receptura powstała dzięki mojej koleżance z pracy (to chyba już się robi standard, że podpatruję ciekawe potrawy od znajomych) i niezliczonej ilości przepisów zamieszczonych na stronach internetowych. Bardzo zaciekawiły mnie spory dotyczące "prawdziwego" gumbo: dla niektórych dodanie okry do dania z kurczaka jest grzechem, a dla innych zagęszczenie sosu skrobią kukurydzianą jest już prawdziwym skandalem. 
Co natomiast się powtarza to fakt, że gumbo należy gotować kilka godzin i włożyć w to całe swoje serce :). Ważne jest użycie tzw. Świętej Trójcy kuchni południa USA, czyli selera naciowego, cebuli i zielonej papryki. 

W przepisie użyłam świeżej okry, wiem, iż jest ona praktycznie niedostępna w Polsce. Nie musicie jej dodawać do dania, ale w większych miastach warto jej poszukać. Podpytałam się innych blogerów o dostępność tego owocu i w Warszawie czy Krakowie są miejsca, gdzie można ją nabyć bez problemu. Ponoć bywa w Piotrze i Pawle, a także w sklepach z żywnością afrykańską i azjatycką. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Co to jest: OKRA?


Okra zwana ketmią piżmową jest warzywem przypominającym papryczkę chilli (dlatego jej nigdy nie kupowałam, bo bałam się, iż jest ostra haha). Ketmię można jeść na surowo, upieczoną, uduszoną lub piklowaną. Jest to składnik wielu dań w Indiach, Afryce, Bliskim Wschodzie czy w USA. Okra jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. W 100 gramach zawiera aż 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 1/2 dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy (przyszłe mamusie radzę zaopatrzyć się w duże ilości okry :) ). Różne źródła podają kaloryczność od 33 do 65 kalorii w 100 gramach. 
W ketmi można znaleźć też:
- pektyny: zmniejszają stężenie cholesterolu w krwi oraz chronią przed wrzodami żołądka.
- luteina: chroni przed zaćmą. 
- nasiona okry zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9.

Kwiat ketmi. Źródło: Wikipedia
Zagłębiłam się w temat tego warzywa poważnie, bo nawet poszperałam na forach ogrodniczych czy można ketmię uprawiać w Polsce, ale niestety nie jest to możliwe (może są jakieś wyjątki). Nasz klimat wyjątkowo nie sprzyja uprawie. 
Osobom na diecie odchudzającej lub bezglutenowej może przydać się informacja o właściwościach zagęszczających okry. Wystarczy dodać ją do potrawki zamiast mąki. 

W sklepach można dostać też bardzo zdrowy olej z nasion okry.



Pole okry w Teksasie. 

DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN


Przyprawa cajun sprawdzi się, jako dodatek do potrawek z kurczaka, marynat. Kuchnia cajun wywodzi się ze stanu Luizjana (południe USA). Oregano, kumin, tymianek i nasiona selera powinno się rozbić w moździerzu, ale ja tego nie robię. 
Z podanych proporcji można przyprawić 3-4 spore garnki potrawek. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

24 listopada 2014

GORĄCA CZEKOLADA O SMAKU PIERNIKOWYM


W poprzednim poście opublikowałam przepis na syrop piernikowy, a dzisiaj pokażę Wam do czego można go użyć. Na chłodne dni nie ma nic lepszego od kubka gorącej czekolady, a taka o posmaku pierników smakuje jeszcze lepiej. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

23 listopada 2014

SYROP PIERNIKOWY DO GORĄCEJ CZEKOLADY, DESERÓW I KAWY


Niektóre rejony Polski już zasypał śnieg i czas się ogrzewać :D. Dla wielu osób nie ma nic lepszego od kubka gorącej czekolady lub kawy, a ja do płynów proponuję dodać domowy syrop o smaku piernikowym. Syropem można polać też lody lub gofry :). 
Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

15 listopada 2014

MAKOWA PANIENKA


Makowe ciasta kojarzą mi się ze świętami i muszą pojawić się na na naszym stole. 
Przeglądając blogi z przepisem na makową panienkę zauważyłam, że wiele ludzi pisało o zbyt cytrynowej masie. Postanowiłam, więc zrobić swoją własną masę, która jest cytrynowa, ale nie kwaśna (dzięki użyciu tylko skórki, a nie soku). 
Ciasto jest bardzo (!) proste w wykonaniu i nie wymaga kilkugodzinnego siedzenia w kuchni. 
Nie jestem ekspertem od ciast bezglutenowych, ale wydaje mi się, iż właśnie ten wypiek można za taki uznać (jeśli nie to proszę mnie poprawcie :)). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

14 listopada 2014

BADAM DOODH - PAKISTAŃSKIE MLEKO Z MIGDAŁAMI, KARDAMONEM I MIODEM


Jak już kilkukrotnie pisałam (przede wszystkim na Facebooku) pracuję w miejscu, gdzie mam szansę poznać osoby z przeróżnych zakątków globu. Ostatnio kobietka z Pakistanu przygotowała nam bardzo aromatyczne mleko i od razu poprosiłam ją o przepis. Badam doodh jest popularny nie tylko w Pakistanie, ale też w Indiach. Można go przygotować w wersji na ciepło (moja ulubiona) i na zimno (schłodzony napój podaje się z kostkami lodu). 

"Badam" znaczy migdał ;)

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

12 listopada 2014

PIECZEŃ RZYMSKA Z SEREM, SZYNKĄ, PIECZARKAMI I SZPINAKIEM


Święta tuż tuż, więc powoli zbieramy dla Was nowe przepisy, aby spędzić ten rodzinny czas bardzo smacznie. 
Dzisiaj proponujemy Wam pieczeń rzymską, ale trochę w innej wersji, z pachnącą szynką, pieczarkami i serem żółtym. Danie nie tylko jest bardzo dobre, ale też i ładnie wygląda w przekroju. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

10 listopada 2014

PIERNIK STAROPOLSKI (DOJRZEWAJĄCY) ETAP 1


W tym roku nasze święta zapowiadają się wyjątkowo skromnie, więc przygotuję tylko te potrawy, które są tradycyjne. Jednym z ciast, które zrobię będzie mój ukochany piernik staropolski, który łączy w sobie moje ulubione smaki bożonarodzeniowe.
Przepis podzielę na dwa posty. Dzisiejszy będzie dotyczył przygotowania ciasta, natomiast parę dni przed Wigilią pokażę post końcowy (pieczenie, przekładanie, dekorowanie).  

Etap 2 znajdziecie tutaj: link http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2014/12/piernik-staropolski-dojrzewajacy-etap-2.html

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


6 listopada 2014

JOOJEH KEBAB, perski kebab z kurczaka


Joojeh kebab jest jednym z moich ulubionych dań irańskich (i to właśnie tego kurczaka zamawiam najczęściej w perskich restauracjach). Marynowany w aromatycznych przyprawach i jogurcie jest mięsem delikatnym i rozpływającym się w ustach. 
Aby dopełnić pełnego obrazu irańskiego obiadu polecam podać kebab z ryżem z szafranem i ziemniakami. (przepis). 
Recepturę na danie otrzymałam od mojej znajomej-Iranki, która nauczyła mnie kilku technik kulinarnych (co dotyczy przede wszystkim gotowania ryżu idealnego).  

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

PERSKI RYŻ Z SZAFRANEM I CHRUPIĄCYMI ZIEMNIAKAMI


Perski sposób gotowania ryżu jest bardzo prosty i zapewnia uzyskanie ryżu sypkiego, delikatnego i jednym słowem pysznego! Niektórych na pewno zdziwi dodatek ziemniaczanych talarków, ale to właśnie one są ulubioną częścią irańskiego obiadu. 
Polecam podanie ryżu z kebabem z kurczaka (Joojeh kebab: przepis). 

Recepturę dostałam od koleżanki-Iranki. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

5 listopada 2014

BAKLAVA Z ISFAHANU


Uwielbiam mieszkać w Wielkiej Brytanii za możliwość poznawania ludzi z naprawdę różnych krajów, a co za tym idzie także i ich kultur. Ostatnio miałam okazję podpatrzeć moją znajomą z Iranu, która przygotowywała pysznego kurczaka (przepis wkrótce) i baklavę, ale w formie pierożków. Mówiła, że jest to baklava z Isfahanu (dużego miasta w centrum Iranu).

Bazar w Isfahanie (źródło)
Ciasto jest bodaj najprzyjemniejszym z jakim kiedykolwiek miałam do czynienia. Jest aksamitne, delikatne i podczas pieczenia się rozwarstwia. 
Pierożki-baklavy pokochałam za korzenno-różany smak :).   

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

3 listopada 2014

MAKOWE ŚWIDERKI DLA ZABIEGANYCH


Makowe świderki to idealny sposób na zużycie pozostałej masy po pieczeniu makowców (zresztą właśnie w taki sposób powstał ten przepis). Do nadziania ciastek możecie użyć gotowej lub domowej masy makowej (co kto lubi).

Świderki bardzo często towarzyszą nam na bożonarodzeniowym stole. 

Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).