14 marca 2011

AMERYKAŃSKIE CZEKOLADOWE MUFFINKI


Jakiś czas temu kupiłam silikonowe foremki do babeczek w kształcie kwiatów. Idealnie nadały się do czekoladowych muffinek.
Przepis jest banalnie prosty, a babeczki wyszły przepyszne.
Czekoladę można zamienić z grubiej mielonymi orzechami.
Przepis pochodzi z książki " Mary Berry's Ultimate Cake Book" autorstwa Mary Berry.

2 marca 2011

SKUBANIEC JEDEN!


W całym swoim życiu skubańca (inaczej zwanego pleśniakiem) jadłam raz. W podstawówce. Mimo upływu czasu smak tego ciasta ciągle pozostawał ze mną. W lodówce miałam zapas jagód i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić. Przeglądałam książki kucharskie...zero inspiracji. Weszłam na blogi i wtedy olśnienie! Zrobię skubańca. Przepis, z którego skorzystałam znajduję się na stronie Every cake you bake. Swoją drogą świetna nazwa dla bloga :).
Ciasto wyszło przepyszne! Część czekoladową dałam na górną część ciasta i rozkosznie podpiekłam białka (lubię je z takim lekko przypalonym aromatem). Zmieniłam czas i temperaturę pieczenia. Chciałam, żeby beza się dobrze upiekła. W oryginalnym przepisie piekarnik ma być nagrzany do 180 stopni. Ja piekłam w 160 i trochę dłużej.

Aby mieć większą pewność, że ciasto się uda, warstwy można podpiekać osobno, czyli: białe ciasto podpiec przez 10 min w temp. 180 stopni, następnie wyłożyć na nie owoce lub dżem i zetrzeć kakaowe i drugie białe ciasto. Piecz 15 min. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie temp. piekarnika do 160 stopni i wyłożenie wierzch ubitej piany. Piecz około 30-35 minut.