26 kwietnia 2010

Biszkopt z owocami i bitą śmietaną


Lekkie i proste ciasto. Wymarzone na wiosnę. Zrobiłam je z brzoskwinkami z puszki, ale wprost nie mogę się  doczekać czerwca, aby je przyrządzić z truskawkami. 
Ciasto ma jeden dzień, a już nie ma połowy (dodam, że podjada je non-stop jedna osoba :) ). 
Mam nadzieję, że ciasto będzie Wam smakować. 


Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Składniki na masę:

  • Pół litra śmietany kremówki (double cream)
  • 2 śmietan fixy
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • Opakowanie cukru waniliowego lub esencja waniliowa
  • Owoce

  • Składniki na poncz:

  • Pół szklanki mocnej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • Alkohol (proporcje dowolne ;) )


Wykonanie

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do ciast natłuszczamy do połowy krawędzi. Posypujemy bułką tartą.
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3. Ubijamy sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo dodajemy do niej cukier. Długo miksujemy.
4. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy bardzo długo. Im więcej powietrza się dostanie do ciasta, tym lepiej nam wyrośnie.
5. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy mąkę i delikatnie (za pomocą łyżki) łączymy ją z masą.
6. Gotową masę przelewamy do formy. Pieczemy około 30 - 40 minut.
7. Upieczone ciasto będzie zarumienione i będzie odstawać od brzegów formy. Ważne jest, aby ciasta nie wyjmować od razu z wyłączonego piekarnika, tylko zostawić je w nim na jakieś pół godziny. Wtedy jest mniejsze zagrożenie, że biszkopt nam opadnie.

Masa:

1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Kiedy jest już prawie OK dodajemy śmietan fix.
2. Jeśli mamy owoce z puszki należy je wyłożyć na sito, aby odsączyć je z nadmiaru soku.
3. Przekrawamy przestudzone ciasto na pół. Nasączamy spód ponczem (składniki na poncz należy tylko ze sobą wymieszać, aby był gotowy).
4. Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na nią układamy owoce. Na sam koniec znów bitą śmietanę.
5. Przykrywamy masę ciastem. Nasączamy je ponczem.
6. Wierzch ciasta dekorujemy według własnych upodobań. Ja posmarowałam nutellą. Ozdobiłam owocami i zalałam tężejącą galaretką.

Ciasto razem z masą jest bardzo wysokie, aby ozdobić wierzch galaretką musiałam wykonać przedłużenie krawędzi formy za pomocą folii aluminiowej. Przepis jest na tortownicę o średnicy około 24 cm.

Smacznego

5 kwietnia 2010

Babka "2 czekolady"



Przepis na tę dwu-czekoladową babkę znalazłam na blogu Dagi ( Z piekarnika ). Mam niestety za szeroką formę  do babek i ciasto mi niezbyt urosło. W smaku babka jest przepyszna! Muszę kupić nową formę i zabieram się do pieczenia raz jeszcze. W trakcie przyrządzania i pieczenia po domu roznosi się przepiękny aromat czekolady. Mhhh!

Składniki na jasne ciasto:


  • Pół kostki masła
  • Szklanka przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • Tabliczka czekolady białej (100 gram!)
  • Pół szklanki cukru (ja dałam połowę mniej i ciasto i tak jest słodkie)

  • Ciasto ciemne:

  • Pół kostki masła
  • Szklanka przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • Tabliczka ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • Pół szklanki cukru

  • Do obu ciast:

  • Piana z 4 białek



Wykonanie:

Bierzemy dwa garnki. W jednym rozpuszczamy (na małym ogniu) masło z białą czekoladą, a w drugim masło z ciemną. Kiedy składniki się połączą dodajemy do każdego garnka cukier i w dalszym ciągu gotujemy. Musimy uważać, żeby masy nam się nie zagotowały, ani nie przypaliły.  Odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie z każdą z mas ucieramy żółtka. Kolejnym etapem jest dodanie mąki z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wyjdzie nam gęsta masa, ale nie ma co się martwić, ponieważ nabierze ona konsystencji bardziej płynnej kiedy dodamy do niej ubitą pianę z białek (do każdej masy dodajemy pianę z 2 białek). Mieszamy ciasta delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką.

Daga w swoim przepisie podała, że ciasto powinno się piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Ja piekłam około godziny.

SMACZNEGO