Pięknie dziś w Liverpoolu :). Słonko od samego rana przebija się do mojego mieszkania. Wróciłam z porannego spaceru uśmiechnięta i szczęśliwa.
Mam nadzieję, że taka pogoda utrzyma się jeszcze przez wiele tygodni. Oj chciałabym.
Zapraszam wszystkich na ciasto marchewkowe :). Przepis dostałam od mamy, a mama od swojej koleżanki.
Mama tak je zachwalała, że musiałam je upiec.
Wyszło naprawdę dobre i wilgotne. Polewa...marzenie!
Ta piosenka ma się nijak do ciasta marchewkowego, ale słuchałam jej podczas spaceru i zdecydowanie dodaje energii.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru brązowego
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka otartej na tarce o grubych oczkach marchewki
- 1/2 szklanki soku ananasowego (może być pomarańczowy)
- cukier waniliowy
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- Cukier waniliowy
- Ok. 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
1. Jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksuj, aż masa stanie się kremowa i puszysta.
2. Stopniowo dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą i solą. Miksuj.
3. Wlej olej i sok. Miksuj.
4. Na koniec dodaj marchew, cynamon i orzechy. Wymieszaj.
5. Przelej masę do natłuszczonej formy (ja piekłam w standardowej prostokątnej).
6. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
7. Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia.
Składniki na masę serową:
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 12 dkg serka śmietankowego (u mnie Philadelphia)
- Cukier waniliowy
- Kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy
Wykonanie:
1. Zmiksuj wszystkie składniki na masę. Będzie ona mieć konsystencję bardziej polewy niż standardowej masy.
2. Polej masą ciasto.
Smacznego :)
Zdjęcia mówią wszystko- cudowne!
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe :) Też takie piekę!
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńW Londynie tez pieknie i slonecznie. A nawet, gdyby bylo pochmurno, takie ciasto rozjasniloby kazdy dzien :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię marchewkowe, Twoje cudowną pierzynkę ma
OdpowiedzUsuńCiasta marchewkowe są super - w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńA piosenka rewelacyjna i bardzo energetyzująca. Też mnie zawsze w dobry humor wprawia :)
Hey Foodies, Aleksandra's Cake recipe has been selected by Knapkins to be featured in a Recipe Guessing Game. Invite fans to play: http://knapkins.com/guess_games/682?source=blog
OdpowiedzUsuńWłaśnie je piekę:)
OdpowiedzUsuńWszystkim dziękuję za komentarze. To dla mnie bardzo ważne, że podobają się Wam moje przepisy :).
OdpowiedzUsuń@Christine Thank you for your nice post. You know I love your website :D.
@Peaches serce mi zamarło :) Mam nadzieję, że wszystko się uda. Trzymam kciuki :)
Wczoraj je upiekłam, dzisiaj jedliśmy i... poszło wszystko:) Każdy rzucał się na "jeszcze jeden kawałek":) Dziękuję za świetny przepis i jeśli ktoś będzie miał obawy przed tym przepisem, to niech się nie obawia tylko niech piecze!!! Pyszne, puszyste i lekko wilgotne... nawet mojemu ojcu smakowało:) U mnie do powtórki, a co?:)
OdpowiedzUsuńOlu a na jak duza blaszke to ciasto bo chce je jutro upiec :)
OdpowiedzUsuńMilenko piekłam w standardowej tortownicy. Ona ma około 23-25 cm. Nie pamiętam dokładnie. Zaniosłam sąsiadce ciasto i nawet nie mam, jak zmierzyć. Dobierz tak blachę, żeby ciasto wypełniło ją do około 2 cm poniżej wysokości ścianki. Jeśli pogmatwałam, to przepraszam :D
OdpowiedzUsuńjak zrobię to ciasto jako muffinki to piec krócej? Pewnie z 20 min?
OdpowiedzUsuńPo około 20 minutach sprawdź patyczkiem muffinki. Sądzę, że po 20-25 minutach powinny być upieczone.
Usuńmniaaammmmmmmmmmmmmmmm tylko tyle i az tyle
OdpowiedzUsuńmniaaaammmmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, wyszło idealne !!! POLECAM PYCHOTKA !!
OdpowiedzUsuńA czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.
OdpowiedzUsuńMega! Muszę wypróbować tę polewę :)
OdpowiedzUsuń