Jakiś czas temu wpadłam na pomysł nowego miksa: Historia na talerzu.
Wielu kucharzy i cukierników tworzyło swoje dzieła na cześć znanych ludzi
i zdarzeń historycznych.
Poszukajmy razem tych potraw i podzielmy się przepisami.
Takie poszukiwania pogłębią naszą kulinarną i historyczną wiedzę, a także dostarczą wiele frajdy!
Jako logo wybrałam zdjęcie Anny Pawlowej - znanej rosyjskiej baletnicy, na której cześć pewien nowozelandzki kucharz stworzył tort bezowy.
Wielu kucharzy i cukierników tworzyło swoje dzieła na cześć znanych ludzi
i zdarzeń historycznych.
Poszukajmy razem tych potraw i podzielmy się przepisami.
Takie poszukiwania pogłębią naszą kulinarną i historyczną wiedzę, a także dostarczą wiele frajdy!
Jako logo wybrałam zdjęcie Anny Pawlowej - znanej rosyjskiej baletnicy, na której cześć pewien nowozelandzki kucharz stworzył tort bezowy.
Zapraszam serdecznie do zabawy .
Zasady miksu:
Zasady miksu:
2. Następnie na stronie głównej konkursu trzeba do niego dołączyć. Link do miksa: Historia na talerzu (Mikser) albo Historia na talerzu (Akcje) lub kliknąć na banerek poniżej.
4. Można dodawać propozycje archiwalne, ale tylko od 1 lipca 2011. Przepisy dodane przed lipcem będą usuwane.
5. Przepisy muszą dotyczyć zdarzeń lub postaci historycznych. Należy opisać w swoim poście historię potrawy. Posty bez opisu będą usuwane z konkursu.
6. Jedna osoba może dodać nieskończoną ilość przepisów.
7. Proszę o wklejenie loga miksa (kod znajduje się po prawej stronie na głównej stronie konkursu) pod Waszym postem. Można też umieścić linka.
8. Po zakończonej akcji przygotuję na moim blogu podsumowanie.
Do garów moi kochani
No chyba się skuszę tym bardziej że właśnie kilka dni temu wstawiłam na bloga bezę Pawłową:))
OdpowiedzUsuńPonoć do dziś trwa spór o pochodzenie tego cukiernika czy z Australii czy z Nowej Zelandii:)
Lubię takie nietypowe konkursy, już zaczynam szukać :)
OdpowiedzUsuń@co by tu zjeść?: widziałam Twoją Pawłową kilka dni temu. Ślicznie wyszła! Właśnie o takie przepisy i opis mi chodzi w konkursie.
OdpowiedzUsuń@Grażynko: zapraszam serdecznie! Życzę owocnych (smacznych :)) poszukiwań :)