18 października 2015

JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM


Jajka ugotowane na twardo podane z musztardowym sosem i ziemniakami, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, do którego lubię od czasu do czasu wrócić, np. podczas adwentu albo jeśli mamy ochotę na szybki i bezmięsny obiad.
Sos musztardowy ma bardzo wyraźny smak, przez co idealnie współgra z ziemniakami i jajkami, ale można go też podać choćby z upieczoną/ugotowaną piersią z kurczaka.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki dla około 4 osób:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 1 szklanka bulionu (rozpuściłam bulionetkę w prawie 300 ml wrzątku)
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki musztardy, najlepiej sarepskiej
  • pieprz
  • jajka na twardo
  • ugotowane ziemniaki
  • natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

1. Rozpuść w rondelku 1 łyżkę masła.
2. Dodaj do masła mąkę i smaż tylko do połączenia się składników, na tzw. białą zasmażkę.


3. Stopniowo wlewaj do rondla ciepły bulion i mieszaj zasmażkę, najlepiej rób to trzepaczką, aby nie było grudek.


4. Gotuj, wciąż mieszając, do zgęstnienia sosu.
5. Ściągnij garnek z ognia, dodaj pieprz i 2 łyżki musztardy, wymieszaj i spróbuj sos. Jeżeli uznasz, że jest zbyt mało wyrazisty, to dodaj jeszcze 1 łyżkę musztardy.


6. Następnie dodaj śmietanę. Zamieszaj.
7. Ponownie postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez kilka minut, ale nie wolno doprowadzić do zagotowania! 


8. Sos podawaj z jajkami na twardo i ubitymi ziemniakami. Posyp natką pietruszki.


Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis na sos :) Myślę, że go kiedyś wypróbuję. Dobrze powinien też smakować z wołowiną z rosołu.
    Jeśli chodzi o jajka to myślałaś o tym kiedyś Olu żeby zamiast na twardo podać jajka w koszulkach?

    pozdrawiam
    Małgosia

    aha...
    chyba już czas przynieść z piwnicy słoik ogórków kanapkowych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas już były ogórki jedzone i najbardziej smakują naszym chłopakom. 3 pokolenia mężczyzn je pochłania :D

      Usuń
  2. Zrobiłam ten sos do gotowanego mięsa z rosołu. Bardzo smaczny. będę korzystać z tego przepisu.
    Do ogórków kanapkowych się wreszcie dokopałam. Są bardzo smaczne i z pewnością będę je robić co roku.

    pozdrawiam
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki wielkie, nie mogłam sobie przypomnieć jak moja babcia robiła ten sos. Robię go już drugi raz i jest prawie jak u mojej babci. ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia robiła na prawdziwym rosole kochana ;-)

      Usuń
  4. Moja córcia uwielbia te danie w przedszkolu i postanowiłam poszukać przepisu ;-) Z pewnością wypróbujemy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię te jajka w sosie z pewnością..

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłem ten sos. Od przedszkola tego nie jadłem, prawie 40 lat. Chciałem przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Wyszedł mi prawie taki dobry jak w przedszkolu ��
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mam złe doświadczenia z sosem na zasmażce, uważam go za bardzo trudny do zrobienia bez grudek...

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj.Dziś wypróbuję ten przysmak ale w wersji mojej mamy na podobę ale z dodatkiem podsmażonej cebulki i boczki.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobry przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Stary dobry przepis ☺ Przepis z mojego dzieciństwa ☺ dziś sam robie często, przeważnie w piątki jako danie bez mięsa .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie dziś zrobiłam i wyszedł pyszny😋😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest pycha! Ja nie lubię pikantnych musztard dlatego zamiast sarepskiej dodałam miodowa - ok. 4/5 łyżek i wyszedł sos mega, mam swojskie jajka i ziemniaki z własnego pola także bardziej domowo być nie mogło ❤️

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam pierwszy raz ten sos i wwyszedł obłedny !!! Pycha

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszne!!! Zdobyła sympatię teścia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie skończyłam robić sos wyszedł super.dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam ...Przepis wypróbowany smak dzieciństwa ...Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za przepis sos zrobiony, pozdrawiam Aleksander

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis,smaczny

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny, ja jeszcze dodałam łyżeczkę musztardy francuskiej.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję za przepis sos pyszny

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyszło wyśmienicie polecam

    OdpowiedzUsuń