Jajka ugotowane na twardo podane z musztardowym sosem i ziemniakami, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, do którego lubię od czasu do czasu wrócić, np. podczas adwentu albo jeśli mamy ochotę na szybki i bezmięsny obiad.
Sos musztardowy ma bardzo wyraźny smak, przez co idealnie współgra z ziemniakami i jajkami, ale można go też podać choćby z upieczoną/ugotowaną piersią z kurczaka.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki dla około 4 osób:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- około 1 szklanka bulionu (rozpuściłam bulionetkę w prawie 300 ml wrzątku)
- pół szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki musztardy, najlepiej sarepskiej
- pieprz
- jajka na twardo
- ugotowane ziemniaki
- natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
1. Rozpuść w rondelku 1 łyżkę masła.
2. Dodaj do masła mąkę i smaż tylko do połączenia się składników, na tzw. białą zasmażkę.
3. Stopniowo wlewaj do rondla ciepły bulion i mieszaj zasmażkę, najlepiej rób to trzepaczką, aby nie było grudek.
4. Gotuj, wciąż mieszając, do zgęstnienia sosu.
5. Ściągnij garnek z ognia, dodaj pieprz i 2 łyżki musztardy, wymieszaj i spróbuj sos. Jeżeli uznasz, że jest zbyt mało wyrazisty, to dodaj jeszcze 1 łyżkę musztardy.
6. Następnie dodaj śmietanę. Zamieszaj.
7. Ponownie postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez kilka minut, ale nie wolno doprowadzić do zagotowania!
8. Sos podawaj z jajkami na twardo i ubitymi ziemniakami. Posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Ciekawy przepis na sos :) Myślę, że go kiedyś wypróbuję. Dobrze powinien też smakować z wołowiną z rosołu.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o jajka to myślałaś o tym kiedyś Olu żeby zamiast na twardo podać jajka w koszulkach?
pozdrawiam
Małgosia
aha...
chyba już czas przynieść z piwnicy słoik ogórków kanapkowych
U nas już były ogórki jedzone i najbardziej smakują naszym chłopakom. 3 pokolenia mężczyzn je pochłania :D
UsuńZrobiłam ten sos do gotowanego mięsa z rosołu. Bardzo smaczny. będę korzystać z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńDo ogórków kanapkowych się wreszcie dokopałam. Są bardzo smaczne i z pewnością będę je robić co roku.
pozdrawiam
Małgosia
Dzięki wielkie, nie mogłam sobie przypomnieć jak moja babcia robiła ten sos. Robię go już drugi raz i jest prawie jak u mojej babci. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Babcia robiła na prawdziwym rosole kochana ;-)
UsuńMoja córcia uwielbia te danie w przedszkolu i postanowiłam poszukać przepisu ;-) Z pewnością wypróbujemy.
OdpowiedzUsuńZrobię te jajka w sosie z pewnością..
OdpowiedzUsuńSuper przepis...
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem ten sos. Od przedszkola tego nie jadłem, prawie 40 lat. Chciałem przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Wyszedł mi prawie taki dobry jak w przedszkolu ��
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Ja mam złe doświadczenia z sosem na zasmażce, uważam go za bardzo trudny do zrobienia bez grudek...
OdpowiedzUsuńWitaj.Dziś wypróbuję ten przysmak ale w wersji mojej mamy na podobę ale z dodatkiem podsmażonej cebulki i boczki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis ;)
OdpowiedzUsuńStary dobry przepis ☺ Przepis z mojego dzieciństwa ☺ dziś sam robie często, przeważnie w piątki jako danie bez mięsa .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś zrobiłam i wyszedł pyszny😋😋😋😋
OdpowiedzUsuńJest pycha! Ja nie lubię pikantnych musztard dlatego zamiast sarepskiej dodałam miodowa - ok. 4/5 łyżek i wyszedł sos mega, mam swojskie jajka i ziemniaki z własnego pola także bardziej domowo być nie mogło ❤️
OdpowiedzUsuńRobiłam pierwszy raz ten sos i wwyszedł obłedny !!! Pycha
OdpowiedzUsuńPrzepyszny sosik polecam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!! Zdobyła sympatię teścia :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam robić sos wyszedł super.dziekuje
OdpowiedzUsuńWitam ...Przepis wypróbowany smak dzieciństwa ...Rewelacja
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis sos zrobiony, pozdrawiam Aleksander
OdpowiedzUsuńSuper przepis,smaczny
OdpowiedzUsuńPyszny, ja jeszcze dodałam łyżeczkę musztardy francuskiej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis sos pyszny
OdpowiedzUsuńWyszło wyśmienicie polecam
OdpowiedzUsuń