12 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNA KOSTKA ALPEJSKA


Postanowiłam upiec kostkę alpejską, która smakowałaby świętami, więc zamknęłam w niej korzenne przyprawy i pomarańcze. Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite (wiem wiem, że nie brzmi to zbyt skromnie :) ), mocno nasączone, delikatne i słodkie.

Kostka jest wypiekiem bardzo słodkim, więc weźcie to pod uwagę przed jej upieczeniem. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 





Składniki na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 80 gramów cukru
  • 80 gramów mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp mąką formę 23x23cm. 
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewane: mąkę, kakao i przyprawę do piernika. 
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 


Składniki na poncz i pierwszą warstwę:


  • sok z dwóch pomarańczy (mniejsza szklanka - zależy ile ciasto wchłonie płynu)
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • około pół słoika kwaśnego dżemu (u mnie z czarnych porzeczek)

Wykonanie:

1. Wymieszaj sok z cukrem. 
2. W cieście zrób kilka dziurek i nasącz ciasto.




3. Rozsmaruj na cieście cienką warstwę dżemu. 


Składniki na masę:


  • puszka masy kajmakowej/krówkowej (polecam firmy Gostyń)
  • 280 gramów masła, niesolonego i miękkiego
  • pokruszone gotowe bezy (ilość dowolna)

Wykonanie: 

1. Ubij masło na puszystą i kremową masę. 
2. Stopniowo dodawaj kajmak. Masa powinna być delikatna i dość gęsta. 


3. Wymieszaj masę z bezami. 


4. Rozsmaruj masę na cieście i wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do lodówki. 



Składniki na masę śmietanową i dekorację:

  • 600 ml śmietany 36%, zimnej (w UK double cream i nie trzeba używać żelatyny)
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • cointreau (do smaku; opcjonalnie)
  • kakao
  • kandyzowana skórka pomarańczowa i suszona żurawina (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Żelatynę zalej sokiem pomarańczowym, kiedy napęcznieje rozpuść ją w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. 
2. Kremówkę ubij na sztywną bitą śmietanę. 
3. Kilka łyżek śmietany wymieszaj z chłodną żelatyną, a następnie połącz miksturę z resztą bitej śmietany (ubijaj przez chwilę mikserem). Do masy wmieszaj likier pomarańczowy. 
4. Wyłóż masę na ciasto i wyrównaj powierzchnię. 
5. Posyp wypiek kakao. 


6. Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc, aby masy stężały. 
7. Podziel wypiek na kostki i każdą udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową i żurawiną. 

Smacznego :)


Porady:

1. Jeżeli masa jest rzadka, wstaw ją na jakiś czas do lodówki. Kiedy zacznie tężeć dodaj do niej beziki i wyłóż na ciasto. 

26 komentarzy:

  1. Zachwycam się nim już któryś raz :) Ja się ciągle boję, że będzie dla mnie za słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, bajeczne :) Uwielbiam takie ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda i w takim ... świątecznym nastroju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodyczy nigdy dość, ja planuję zrobić na święta.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kostkę alpejską, a Twoja wygląda bajecznie!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję się baardzo zachęcona do zrobienia tego ciasta :) Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fantastycznie, aż che się zjeść ;)Zabieram kilka kawałków ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie, chętnie bym zjadła kawałek takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam, ależ ona smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nieziemsko pyszne musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zdjęcia powodują, że jeszcze większą mam ochotę na taką kostkę

    OdpowiedzUsuń
  12. Chciałam zapytać, ile tego likieru pomarańczowego?
    Asia Strugińska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu nie podałam ilości likieru, bo każdy ma inny smak i inną tolerancję alkoholu. Ja użyłam 2 łyżek. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. dziękuje:)
      Składniki kupione, zamierzam zrobić ją na Święta:)

      Usuń
    3. Kostka Alpejska naprawdę pyszna i godna polecenia. Czas teraz wypróbować serniki:)
      Pozdrawiam, Asia

      Usuń
  13. Zważyła mi się masa bezowo-kajmakowa. Co robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nic się z tym nie da zrobić. Należy masę zacząć robić od nowa. Składniki na masę muszą być w jednakowej temp., a masło rozciera się na na wolnych obrotach miksera. Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Wyglądaja przepysznie..zjadłabym nawet w tej chwili:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto zrobiło furorę w tegoroczne Święta Bożego Narodzenia. Przepis już znajduje się w moim zeszycie z przepisami i będzie często wykorzystywany. Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, przymierzam się do zrobienia tego ciasta i mam jedno pytanie : chcę użyć mleko skondensowane słodzone i czy trzeba wcześniej je ugotować w puszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko skondensowane słodzone gotuje się przez około 3-4 godziny. Należy pamiętać, aby puszka była zamknięta, woda przykrywała puszki. Naczynie otwiera się po całkowitym schłodzeniu.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Witam :) zrobiłam ciasto, wszystko było ok tylko że jak wyjęłam ciasto z rana z lodówki to masa okazała się trochę płynna, rozpływa się na boki. Czy wie Pani co mogło to spowodować? Jak ją zrobiłam to była dość gęsta. Użyłam mleka skondensowanego słodzonego gotowanego. A może to wina masła? jak je ubijałam to na dnie pojawiło się ciut wody. Ogólnie ciasto jest przepyszne:) I byłabym wdzięczna za jakąś podpowiedź, żeby kolejnym razem wyszło lepiej:)

      pozdrawiam Kasia:)

      Usuń
    3. Pani Kasiu a może masło się troszkę zwarzyło? Jeżeli oddzieliła się od niego woda, jest to całkiem możliwe. Niestety masy na maśle bywają kapryśne. Należy pamiętać, aby nie ucierać go zbyt dlugo, musi być w temp. pokojowej. Niemniej cieszę się, że ciasto Pani smakowało :). Polecam się na przyszłość.

      Usuń
  17. Dziękuję za odpowiedź:) Uwielbiam robić ciasta z Pani przepisów, zawsze wychodzą i są przepyszne:)
    Pozdrawiam Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanko czy bezy są wyczuwalne w masie, czy one namokną i ich nie czuć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezy powinny być dość duże i niestety jest to ciasto, które należy szybko zjeść :)

      Usuń