Na dzisiejszy ostatni obiad w 2013 roku postanowiłam zrobić nasze ulubione danie, czyli delikatny sos pieczarkowy i chrupiące placki ziemniaczane.
Ta prosta i smaczna potrawa uszczęśliwi amatorów polskiej kuchni :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 300 gramów pieczarek
- średnia cebula
- pieprz
- jedna bulionetka drobiowa lub warzywna (opcjonalnie)
- 1,5 szklanki wody lub bulionu (bulion jeżeli nie używasz bulionetki)
- pieprz
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- natka pietruszki
Wykonanie:
1. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu.
2. Pieczarki obierz i pokrój na talarki.
3. Dodaj pieczarki do cebuli i smaż na średnim ogniu.
4. Po jakimś czasie pieczarki puszczą wodę i duś do jej odparowania.
5. Wlej do pieczarek 2 szklanki wody i dodaj bulionetkę (lub 2 szklanki bulionu). Gotuj na małym ogniu.
6. Po kilkunastu minutach, kiedy wyparuje część płynu, wlej do sosu mieszaninę śmietany, mąki i wody (mniej więcej pół szklanki). Zamieszaj sos i gotuj do zgęstnienia.
7. Po zdjęciu sosu z ognia dodaj do niego natkę pietruszki i dopraw pieprzem.
Składniki na placki:
- 1 średnia cebula
- 4 duże ziemniaki
- pieprz
- sól
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
1. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach ziemniaki.
2. Odsącz ziemniaki z nadmiaru soku.
3. Zetrzyj na tarce cebulę.
4. Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Dobrze połącz ze sobą składniki.
6. Usmaż placki i przełóż na papierowy ręczniczek, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
7. Podawaj placki z sosem.
Smacznego :))
Olu! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i wielu ciekawych pomysłów kulinarnych!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę przyjemnego Nowego Roku L)
UsuńJako amatorka polskiej kuchni jestem zachwycona tym połączeniem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
איזה אוכל טוב וטעים תודה רבה
Usuńsos przepyszny, wprost idealny:) placuszki też:) mąż się bardzo ucieszy z obiadu;p Nasz 5 miesięczny synek pomagał mamie poprzez nie przeszkadzanie, pięknie się bawił misiami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ale mi wyszły:) szukałam czegoś innego do placków niż gulasz, i Twój przepis super trafiony, sos pycha, naprawdę kremowy. Na pewno będę korzystać z przepisu częściej. Pozdrawiam;) Ania
OdpowiedzUsuńSuper! My również pozdrawiamy! :)
UsuńWyglada to bardzo samakowicie. Dzieki! Ale jaki jest sens robienia plackow bezglutenowych po to zeby polac je sosem z maka? Przepraszam za uwage, zrobie sobie sosik bezglutenowy.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale gdzie ja napisalam, ze jest to przepis dla osob na diecie bezglutenowej? :)
UsuńAaa juz chyba wiem o co chodzilo. O kotlety ziemniaczane, prawda? Podalam tam, ze mozna je podawac z sosem pieczarkowym z powyzszego przepisu. Chodzilo mi o to, ze te kotlety beda jadaly nie tylko osoby na bezglutenowej diecie.
Usuńco można dac zamiast śmietany ? :)
OdpowiedzUsuńz jogurtem naturalnym wyjdzie ?
Nie próbowałam z jogurtem
UsuńNaprawdę wspaniałe danie.
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na sos ! :)
OdpowiedzUsuń