31 grudnia 2013

PLACKI ZIEMNIACZANE Z KREMOWYM SOSEM PIECZARKOWYM



Na dzisiejszy ostatni obiad w 2013 roku postanowiłam zrobić nasze ulubione danie, czyli delikatny sos pieczarkowy i chrupiące placki ziemniaczane.
Ta prosta i smaczna potrawa uszczęśliwi amatorów polskiej kuchni :). 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki:

  • 300 gramów pieczarek
  • średnia cebula
  • pieprz
  • jedna bulionetka drobiowa lub warzywna (opcjonalnie)
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu (bulion jeżeli nie używasz bulionetki)
  • pieprz
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • natka pietruszki


Wykonanie:

1. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. 
2. Pieczarki obierz i pokrój na talarki.


3. Dodaj pieczarki do cebuli i smaż na średnim ogniu. 


4. Po jakimś czasie pieczarki puszczą wodę i duś do jej odparowania.



5. Wlej do pieczarek 2 szklanki wody i dodaj bulionetkę (lub 2 szklanki bulionu). Gotuj na małym ogniu. 


6. Po kilkunastu minutach, kiedy wyparuje część płynu, wlej do sosu mieszaninę śmietany, mąki i wody (mniej więcej pół szklanki). Zamieszaj sos i gotuj do zgęstnienia.  


7. Po zdjęciu sosu z ognia dodaj do niego natkę pietruszki i dopraw pieprzem. 




Składniki na placki:

  • 1 średnia cebula
  • 4 duże ziemniaki
  • pieprz
  • sól
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku


Wykonanie:

1. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach ziemniaki. 


2. Odsącz ziemniaki z nadmiaru soku. 


3. Zetrzyj na tarce cebulę. 


4. Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. 


5. Dobrze połącz ze sobą składniki. 


6. Usmaż placki i przełóż na papierowy ręczniczek, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 


7. Podawaj placki z sosem. 

Smacznego :))


14 komentarzy:

  1. Olu! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i wielu ciekawych pomysłów kulinarnych!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako amatorka polskiej kuchni jestem zachwycona tym połączeniem :)
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. sos przepyszny, wprost idealny:) placuszki też:) mąż się bardzo ucieszy z obiadu;p Nasz 5 miesięczny synek pomagał mamie poprzez nie przeszkadzanie, pięknie się bawił misiami :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi wyszły:) szukałam czegoś innego do placków niż gulasz, i Twój przepis super trafiony, sos pycha, naprawdę kremowy. Na pewno będę korzystać z przepisu częściej. Pozdrawiam;) Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada to bardzo samakowicie. Dzieki! Ale jaki jest sens robienia plackow bezglutenowych po to zeby polac je sosem z maka? Przepraszam za uwage, zrobie sobie sosik bezglutenowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ale gdzie ja napisalam, ze jest to przepis dla osob na diecie bezglutenowej? :)

      Usuń
    2. Aaa juz chyba wiem o co chodzilo. O kotlety ziemniaczane, prawda? Podalam tam, ze mozna je podawac z sosem pieczarkowym z powyzszego przepisu. Chodzilo mi o to, ze te kotlety beda jadaly nie tylko osoby na bezglutenowej diecie.

      Usuń
  6. co można dac zamiast śmietany ? :)
    z jogurtem naturalnym wyjdzie ?

    OdpowiedzUsuń