Na naszą skromną Wigilię przygotowaliśmy w tym roku przepyszny sernik, który dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle delikatny i wilgotny.
Przepis bazowy dostałam od mamy.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Wydawnictwo Publicat ufundowało 3 książki na dzisiejszy konkurs:
Aby wziąć udział w konkursie i wygrać jedną z książek należy przygotować sernik z poniższego bazowego przepisu, zrobić ciastu zdjęcie i przesłać na:
mojego e-maila: a.rybinska@gmail.com,
lub opublikować na facebooku (Przepisy Aleksandry),
lub wziąć udział w akcji na zmiksowani.pl (od 12 stycznia).
Do bazowego przepisu dodaj coś od siebie, np. mój sernik przygotowałam ze skórką z jednej pomarańczy i jednej cytryny. Możesz dodać też owoce, czekoladę, bakalie :). Wygrają najciekawsze propozycje.
Książki mogę wysłać tylko na terenie Polski (jeżeli mieszkasz w innym kraju to także możesz wziąć udział w zabawie, a nagrodę wyślę, np. na adres Twojej rodziny mieszkającej w Polsce).
Składniki na spód sernika:
- około 170 gramów ciastek digestive (mogą być też owsiane, a ja tym razem użyłam imbirowych)
- kilka łyżek masła, niesolonego
Wykonanie:
1. Rozpuść masło i połącz je ze zmielonymi ciasteczkami - masa powinna łatwo się ugniatać.
2. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia.
3. Przełóż do tortownicy masę ciasteczkową, wyrównaj ją i ugnieć.
4. Piecz spód przez około 10-15 min. w temp. 180 stopni.
Składniki na podstawową masę serową:
- 4 duże jajka
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru (można użyć ciut mniej)
- 0,5 kg twarogu (u mnie półtłusty zmielony trzykrotnie)
- 0,5 kg mascarpone
- 1 budyń waniliowy (opakowanie na pół litra mleka)
Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.
Wykonanie:
1. Umieść składniki w misce i mieszaj je za pomocą trzepaczki. Nie należy mieszać masy zbyt długo - chodzi tylko o dobre połączenie się składników.
2. Przelej masę do tortownicy (23-25 cm średnicy).
3. Na dnie piekarnika umieść dużą blachę napełnioną wodą.
4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
5. Wstaw sernik i piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temp. do 150-160 stopni, przykryj wierzch tortownicy folią aluminiową i piecz przez około 60 minut (zależy to od piekarnika).
6. Gotowy sernik zostaw w piekarniku, w którym lekko uchyl drzwiczki.
7. Zimne ciasto wstaw na całą noc do lodówki.
Zapraszam do wspólnej zabawy i smacznego :)
A czy wierzzch moge przykryc folią spozywczą albo czyms takim? Bo tak to nie widze jak sie piecze pod sreberkiem i boje sie ze przypale albo cos :D
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam, wierzch tortownicy przykrywa się folią aluminiową. Spożywcza się do tego nie nadaje. Pozdrawiam.
UsuńWłasnie piecze się moja wersja konkursowego sernika z mascarpone . Na efekt końcowy muszę poczekać do jutra aż sernik ostygnie i popełnię kilka zdjęć . Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńJa już się zgłosiłam i sernik u piekłam. Pyszny!! Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńTutaj moja wersja;) http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/01/sernik-z-zurawina-i-musem-malinowym.html
Świetny pomysł i bardzo ładny serniczek . Zapisałam się do akcji i mam nadzieję zdążyć upiec ciacho do zakończenia akcji:)
OdpowiedzUsuńa kto wybiera najciekawsze propozycje, powinni czytlenicy bloga głosować
OdpowiedzUsuńNie zgadzam się z Panią, według mnie konkursy gdzie wybierają czytelnicy nie są fair. Na ludzi głosują ich rodziny, przyjaciele, więc wygrywają Ci, którzy mają dużo bliskich, a nie Ci, którzy przygotowali coś naprawdę ciekawego. Pozdrawiam :)
UsuńTaka jest prawda ! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super, właśnie odkryłam tę akcję i mimo że noc, już myślę jak urozmaicić moją wersję :-)
OdpowiedzUsuńOjej! To inna, jedna z wersji mojego ukochanego new york cheesecake!!! Nigdy nie brałam udziału w żadnym konkursie, ale piekłam ten niełatwy sernik kilka razy i, choć jestem kuchenną nowicjuszką, byłam bardzo dumna z każdego z moich "nowojorskich" dzieł. Kocham to ciasto i koniecznie wezmę udział w tym konkursie! Oby mi szczęście w kwestii czasu dopisało, bo mam maleńką dzidzię + szalejącą sześciolatkę i z czasem bywa źle ...
OdpowiedzUsuńA ten ser to musze sama zmielic czy moge kupic juz taki gotowy?nie znam sie kompletnie..jakiegos producenta polecacie drogie Panie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oczywiście, że można kupić już zmielony, np. taki z wiaderka. Proszę wtedy kupić taki z jak największą zawartością tłuszczu. Ser z wiaderka bywa rzadszy od takiego mielonego, więc być może będzie trzeba piec sernik dłużej.
UsuńChętnie przyłączę się do konkursu, produkty już kupione, jutro pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńA co do twarogu, ja osobiście polecam 3 -krotnie mielony twaróg w 200 g kostkach firmy MALUTA.
Sprawdza sie idealnie i nie ma w składzie żadnych polepszaczy.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie: www.kuchniahaim.pl
Zrobiłam serbik na wielkanoc. Udał się fantastycznie. Przepis marzenie. Mozna robić różnego typu wariacje co do bakalii i różnych spodów, ale baza to ekstra przepis. Gratulacje!!!!
OdpowiedzUsuńPiekę właśnie ten sernik na spodzie z biszkoptów nasączonych w kawie, a górę oprószę kakao - to moje ulubione połączenie sernika i tiramisu :-)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda, myślę, że bym się z nim polubiła :)
OdpowiedzUsuń