Paszteciki krucho-drożdzowe pojawiły się na naszej Wigilii rok temu. W zeszłym roku zapomniałyśmy dodać przepis na blogu, więc pojawia się w tym. Mam nadzieję, że będą Wam smakować.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przepis na ciasto znalazłam w magazynie "Przyślij Przepis" z lutego 2013
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- około 3,5 dag masła, w temp. pokojowej
- 1,5 dag drożdży
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 małe jajko
Wykonanie ciasta:
1. Przesianą mąkę posiekaj z masłem.
2. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną, jajkiem i solą, a następnie dodaj do mąki i zagnieć ciasto.
3. Odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej dwie godziny.
Składniki na farsz:
- około 30 dag kwaszonej kapusty
- około 40 dag pieczarek
- garść suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Zamocz suszone grzyby we wrzątku, kiedy się otworzą umyj je dokładnie. Zalej grzyby wodą i gotuj do miękkości (mniej więcej od pół do godziny czasu).
2. Kapustę poszatkuj na mniejsze kawałki, następnie zalej wodą i zagotuj. Odcedź wodę, jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna. Zalej świeżą wodą i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny.
3. Zeszklij na niewielkiej ilości pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Dodaj do cebuli odcedzoną kapustę i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, a następnie bez pokrywki do odparowania wody.
5. Obierz i umyj pieczarki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
6. Smaż pieczarki razem z pokrojonymi drobno suszonymi grzybami, aż do odparowania wody.
7. Połącz pieczarki z kapustą i dopraw solą i pieprzem.
Wykończenie pasztecików:
- jajko do posmarowania bułeczek
- mak do posypania
Wykonanie:
1. Ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj kwadrat o grubość 1 cm.
2. Na środku placka wyłóż farsz i zlep jego brzegi, następnie odwróć zlepieniem do dołu i krój ukośnie (jak kopytka) na około 5 cm kawałki.
3. Posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem i posyp wierzch makiem.
4. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Gotowe paszteciki będą złotawe.
5. Podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej z klarownym barszczem.
Smacznego :)
Fantastyczne paszteciki. Akurat do barszczyku. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńŚliczne.U mnie takie są co rok,tylko bez pieczarek.Są uszka i paszteciki kapustą.
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są świetne i na pewno inspirujące.Aleksandro.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
OdpowiedzUsuńPani Olu,paszteciki właśnie robie,myslę że bedą dobre.
OdpowiedzUsuńMmmm już chcę je schrupać.
Ładne.w formie idealne...smak też pewnie niczego sobie...lubie takie rzeczy:)
OdpowiedzUsuń