16 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Paszteciki krucho-drożdzowe pojawiły się na naszej Wigilii rok temu. W zeszłym roku zapomniałyśmy dodać przepis na blogu, więc pojawia się w tym. Mam nadzieję, że będą Wam smakować. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Przepis na ciasto znalazłam w magazynie "Przyślij Przepis" z lutego 2013

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • około 3,5 dag masła, w temp. pokojowej
  • 1,5 dag drożdży
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 małe jajko


Wykonanie ciasta:

1. Przesianą mąkę posiekaj z masłem. 
2. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną, jajkiem i solą, a następnie dodaj do mąki i zagnieć ciasto. 
3. Odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej dwie godziny. 


Składniki na farsz:

  • około 30 dag kwaszonej kapusty
  • około 40 dag pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Zamocz suszone grzyby we wrzątku, kiedy się otworzą umyj je dokładnie. Zalej grzyby wodą i gotuj do miękkości (mniej więcej od pół do godziny czasu). 
2. Kapustę poszatkuj na mniejsze kawałki, następnie zalej wodą i zagotuj. Odcedź wodę, jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna. Zalej świeżą wodą i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny. 
3. Zeszklij na niewielkiej ilości pokrojoną w kostkę cebulę. 
4. Dodaj do cebuli odcedzoną kapustę i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, a następnie bez pokrywki do odparowania wody. 
5. Obierz i umyj pieczarki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. 
6. Smaż pieczarki razem z pokrojonymi drobno suszonymi grzybami, aż do odparowania wody. 
7. Połącz pieczarki z kapustą i dopraw solą i pieprzem. 



Wykończenie pasztecików:

  • jajko do posmarowania bułeczek
  • mak do posypania


Wykonanie:

1. Ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj kwadrat o grubość 1 cm. 
2. Na środku placka wyłóż farsz i zlep jego brzegi, następnie odwróć zlepieniem do dołu i krój ukośnie (jak kopytka) na około 5 cm kawałki.
3. Posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem i posyp wierzch makiem.
4. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Gotowe paszteciki będą złotawe. 
5. Podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej z klarownym barszczem. 

Smacznego :)  


5 komentarzy:

  1. Fantastyczne paszteciki. Akurat do barszczyku. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne.U mnie takie są co rok,tylko bez pieczarek.Są uszka i paszteciki kapustą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje przepisy są świetne i na pewno inspirujące.Aleksandro.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Olu,paszteciki właśnie robie,myslę że bedą dobre.
    Mmmm już chcę je schrupać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładne.w formie idealne...smak też pewnie niczego sobie...lubie takie rzeczy:)

    OdpowiedzUsuń