16 kwietnia 2013

TORCIK TRUSKAWKOWY NA BEZOWYM SPODZIE


Torcik w kolorach wiosny :). Ciasto zjedzone przy okazji pierwszej wiosennej kawki na balkonie :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • spód bezowy o średnicy około 20 cm
  • około 130 gramów mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 gramów jogurtu truskawkowego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki i kiwi do ozdoby


Wykonanie:

1. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą. 
2. Na jej spód połóż bezę.
3. Rozprowadź po bezie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (przestudzoną!). Zwróć uwagę, żeby cała powierzchnia bezy była dobrze pokryta czekoladą). Odstaw do zastygnięcia. 
4. Galaretkę rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody. Odstaw do ostygnięcia. 
5. Ubij kremówkę na sztywną bitą śmietanę. 
6. Dalej miksując dodaj stopniowo jogurt. 
7. Następnie dalej miksując powoli dodawaj do śmietany tężejącą galaretkę. Czasami zdarza się, że masa po dodaniu galaretki robi się bardzo rzadka. Nie powinno się jej wtedy wykładać na bezę. Należy odczekać do momentu, aż zacznie tężeć i dopiero wtedy przelać do tortownicy. 
8. Przelej masę do tortownicy i wstaw do lodówki na parę godzin (u mnie na noc). 
9. Na drugi dzień wyjmij ciasto z tortownicy i udekoruj owocami. 

Smacznego :)



9 komentarzy:

  1. Ummmmmmmmmmmmm....beza i truskawki super!!! Już czuję jak pachnie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale - truskawki, mmm...

    OdpowiedzUsuń
  4. Beza, truskawki, czekolada....jejku czy czegoś więcej do szczęścia potrzeba?...no tak Słońca ;))))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :D Torcik wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kolorowo, wiosennie, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda, jak zwykle, obłędnie...

    OdpowiedzUsuń