Kolejny przepis na moje ukochane ciasta warstwowe. Dzisiaj wersja czekoladowa. Tym razem masę zrobiłam z 1 porcji, ale jeżeli chcecie mieć jej więcej, to spokojnie można zrobić nadzienie z półtorej.
Ciasto robi się podobnie, jak Marlenkę (polecam zaglądnąć, bo umieściłam tam zdjęcia "krok po kroku").
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- ekstrakt waniliowy (około 2 łyżeczek)
- 150 gramów masła, w temp. pokojowej
- około 180 gramów orzechów włoskich, zmielonych drobno, ale nie na mąkę
Wykonanie:
1. W rondlu umieść mleko, jajka, mąkę i cukier. Mieszaj trzepaczką i gotuj na średnim ogniu.
2. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na najmniejszy i energicznie mieszaj aż do zgęstnienia masy.
3. Kiedy masa osiągnie gęstość śmietany zdejmij rondel z ognia i dodaj do niej wanilię i kakao. Wymieszaj.
4. Odstaw masę do ostygnięcia - co jakiś czas ją mieszając, by nie zrobił się "kożuch".
5. Zimną masę połącz z masłem.
6. Masa będzie dość płynna, ale dzięki temu zmiękną blaty.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- około 2 szklanek mąki (w zależności od gęstości ciasta)
Wykonanie:
1. Miód, cukier i masło umieść w rondlu i rozpuść na małym ogniu.
2. Po chwili dodaj sodę wymieszaną z octem (powinna się spienić). Mieszaj jeszcze trochę - masa zmieni kolor na pomarańczowy.
3. Zdejmij rondel z ognia. Poczekaj około 5 minut i wmieszaj w ciasto jajka - musisz mieszać bardzo energicznie, żeby jajka się nie ścięły.
4. Następnie zacznij dodawać do masy kakao i mąkę. Mieszaj łyżką, a kiedy ciasto będzie zbyt gęste wyłóż je na stolnicę i zacznij wyrabiać dodając mąkę.
5. Gotowe ciasto nie będzie się lepić do rąk. Podziel je na 6 części.
6. Każdą z części rozwałkuj na papierze do pieczenia (nie podaję wielkości, bo to zależy od tego, jak cienko zdołasz je rozwałkować), nie musisz się starać, żeby placki były bardzo równe - już upieczone wyrównasz, a skrawki zmielisz na posypkę.
7. Każdy placek piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-7 minut (czas zależy od piekarnika).
8. Ciepłe placki wyrównaj.
9. Każdy z blatów posmaruj kremem i posypuj orzechami.
10. Wierzch możesz posmarować kremem i posypać orzechami i zmielonym ciastem lub posmarować polewą czekoladową i udekorować orzechami.
11. Odstaw ciasto na od 12 do 24 godzin, aby blaty zmiękły (zależy to od grubości placków).
Smacznego :)
Fajna nazwa ciasta:)
OdpowiedzUsuńJakie fajne :)
OdpowiedzUsuńСупер блог! Отличные фото! Присоединилась с большим удовольствием
OdpowiedzUsuńПрекрасный блог! Присоединилась с удовольствием!
OdpowiedzUsuńFajnie się nazywa i smacznie wygląda. Jeszcze takiego nie robiłam, zresztą Marlenki także nie.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda i zapowiada się niezwykle smacznie :) Zapisuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam ani nie robiłam, ale z opisu wiem ,że bardzo by mi takowe smakowało:) Niestety przez najbliższy m-c dietka! A potem się zobaczy>>>:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. I nazwę ma fantastyczną :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten Kaprys. Ładne zdjęcie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńfajne ciacho i świetna nazwa! chwytliwa :)
OdpowiedzUsuńW przygotowaniu ciasta jest blad jesli chodzi o jajka
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam. Dziękuję za informację :)
OdpowiedzUsuń