3 kwietnia 2013

PIEROGI Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ



Te pierogi podbiły serca moich bliskich. Są bardzo delikatne i smaczne. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Przepis Pani Urszuli Pomorskiej, która gotowała w programie "Ugotowani".

Ciasto na pierogi zrobiłam według mojego przepisu: KLIK!

Składniki na farsz:


  • 350 gramów łososia wędzonego
  • 350 gramów łososia ugotowanego na parze/upieczonego w piekarniku (bez przykrycia)
  • 80 gramów ricotty (może być twarożek)
  • 1 jajko
  • około 5 łyżek tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego koperku (u mnie natka pietruszki)
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Ugotowaną rybę podziel na mniejsze kawałki i wyjmij ości. Drobno posiekaj.
2. Równie drobno posiekaj rybę wędzoną.
3. Połącz wszystkie składniki farszu i dopraw do smaku. Jeżeli nadzienie jest rzadkie dodaj więcej parmezanu.
4. Nadziewaj pierogi.
5. Gotuj w delikatnie osolonej wodzie.

Smacznego :))



6 komentarzy:

  1. Muszą być smaczne! Uwielbiam łososia i pierogi , a tu dwa w jednym więc zapewne niebo w gębie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieroążki sa pyszne!
    Najlepiej smakują podsmażane na boczku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Czy zamiast ricotty mozna dodac twarozek łososiowy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, bo nie znam konsystencji ani smaku tego twarozku. Zawsze mozna sprobowac zrobic kilka pierogow I ocenic.

      Usuń
  4. Witam! Pierożki wyglądają obłędnie czy można użyć innej ryby świeżej? Np. Pstrąga tęczowego :)

    OdpowiedzUsuń