11 marca 2012

CYTRYNOWY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI


Jestem dzisiaj z siebie bardzo dumna. Po raz pierwszy udało mi się upiec sernik, który praktycznie nie opadł + jego wierzch był niemal biały :). 
Przepis powstał na kanwie wielu serników, które robiłam wcześniej. Jest naprawdę delikatny, a smaki malin i cytryny dobrze ze sobą współgrają. 
Sernik z malinami i cytryną będzie pięknie wyglądał na wielkanocnym stole. Galaretka jest domowej roboty, więc możecie sami dostosować jej kwaśność do swoich upodobań. 

webcam to gif
Webcam to gif

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 

Składniki na spód:

  • 400 gramów ciastek digestive oblanych mleczną czekoladą
  • około 80 gramów masła

Wykonanie:

1. Ciastka zmiel niemal na proszek.
2. W rondelku roztop masło.
3. Masło wlej do pokruszonych ciastek i wymieszaj je miską.
4. 25 cm tortownicę natłuść masłem.
5. Przełóż ciastka na blachę. Ugnieć je i wyrównaj.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw do niego tortownicę i piecz spód przez około 8 minut.
7. Odstaw do ostygnięcia.



Składniki na masę serową:


  • 1 kilogram sera tłustego (użyłam sera z wiaderka - w Polsce najlepsze są Delfico i Piątnica)
  • 230 gramów białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej)
  • skórka z 4 dużych cytryn (zwróć uwagę by kupić cytryny nienawoskowane)
  • 5 jajek
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego na pół litra mleka (bez cukru)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 300 ml zimnej kremówki
  • około 10 - 15 malin (świeżych bądź mrożonych)



Wykonanie:

Do tego typu serników nie trzeba używać miksera! Lepszą konsystencję i mniejsze ryzyko opadnięcia sernika gwarantuje użycie zwykłej trzepaczki. 

1. Do miski przełóż: ser, jajka, kremówkę, budyń, cukier puder. Wymieszaj trzepaczką tylko do połączenia składników (im mniej powietrza dostanie się do masy, tym lepiej).
2. Wlej do składników roztopioną czekoladę. Dodaj skórkę z cytryn. Mieszaj przez chwilę.
3. Połowę masy przelej na wcześniej upieczony spód. Ułóż na niej maliny. Zalej je resztą masy.
4. Na dno piekarnika wstaw duże naczynie z wrzącą wodą (może być spora prostokątna blacha). Para wodna spowoduje, że sernik będzie się piekł równomiernie.
5. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po około 10 minutach zmniejsz temperaturę do około 150 - 160 stopni.
6. Po około 30 minutach otwórz na moment piekarnik i przykryj wierzch tortownicy folią aluminiową (dzięki temu sernik pozostanie biały lub tylko leciutko zarumieniony).
7. Mniej więcej po 80 minutach od wstawienia sernika do piekarnika będzie on gotowy (wiadomo, że piekarnik piekarnikowi nierówny, więc najlepiej delikatnie dotknąć środek sernika - jeżeli będzie sprężysty, będzie to oznaczać, że ciasto jest upieczone).
8. Sernik studzimy w zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku.
9. Zimne ciasto włóż na całą noc do lodówki.


Składniki na domową galaretkę cytrynową:


  • Sok z 3-4 cytryn
  • woda
  • cukier
  • żelatyna (najlepiej w listkach - ma bardziej neutralny smak)
  • owoce (do przybrania ciasta)


Wykonanie galaretki:

1. Wyciśnij sok z cytryn (najlepiej robić to przez sitko lub muślin - nie chcemy żadnych drobinek w galaretce).
2. Wlej sok do rondla - zacznij podgrzewać na małym gazie.
3. Dodaj do soku około pół szklanki cukru i około 3/4 szklanki wody. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Spróbuj syrop - jeżeli będzie za kwaśny możesz dodać więcej cukru.
4. Pamiętaj, by nie dopuścić do zagotowania soku - gotujemy go tylko do połączenia się składników.
5. Na opakowaniu żelatyny przeczytaj ile jest jej potrzebne do ścięcia się danej ilości płynu. Sprawdź ile masz soku - podług tej ilości dodaj odpowiednią ilość żelatyny (przypominam, że żelatyną w proszku posyp ciepły sok. Chwilę odczekaj, a następnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Jeżeli masz żelatynę w listkach: najpierw namocz ją w lodowatej wodzie. Po paru minutach odcedź i wyciśnij z żelatyny nadmiar wody. Włóż ją do ciepłego soku i wymieszaj).
6. Odstaw płyn do ostygnięcia.
7. Na cieście ułóż owoce. Polej nimi lekko ścinającą się galaretkę.
8. Wstaw do lodówki na około godzinę.


13 komentarzy:

  1. Bardzo, bardzo apetyczny! Coś czuję, że na jednym kawałku nie poprzestałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bądź z siebie dumna każdego dnia :) a z sernika.... potrójnie :****

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny! :) Uwielbiam serniki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Pysznie z tymi malinkami musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. gratuluję i zazdroszczę domownikom takiego sernika w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olus ciekawe polaczenie malin z galaretka cytrynowa, zapewne kombinacja smakow musi byc nieziemska. Ja mam przepis na sernik z lemon curd (sprawdz u mnie na pinterescie). Musisz w naszej grupie rzucic pytanko co kto robi na Wielkanoc i niech podaja linki, zawsze mozna upiec wiecej.

    OdpowiedzUsuń
  7. moje serniczki, moje ulubione to właśnie takie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie się nie obrócę tam widzę serniki. Może to jakiś pyszny znak, abym taki upiekła? Twój sernik wygląda bardzo smacznie. Zjadłabym kawałeczek. Zdecydowanie moje gusta smakowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie... na pewno tak samo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy kremówkę przed dodaniem trzeba ubić? piszesz, że ma być zimna stąd moje pytanie. bo jak wiadomo masę serową robi się ze składników w temp. pokojowej, a przynajmniej tak jest zalecane. zastanawia mnie więc ta zimna kremówka - czy ją ubić trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ubijać :). Nie musi to być też zimna kremówka. Pozdrawiam :)

      Usuń