O ziołach prowansalskich słów kilka:
Herbes de Provence idealnie sprawdzają się w diecie bezsolnej. Wydobywają naturalny smak potrawy i łagodzą poczucie smaku soli w potrawie (szczególnie polecane dla osób, które są na początku ograniczania soli w swojej diecie).
Jak sama nazwa wskazuje mieszanka ziół przywędrowała do nas z Prowansji. W jej skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, oregano, cząber ogrodowy, mięta i kwiaty lawendy (chociaż lawenda nie jest używana w tradycyjnej kuchni prowansalskiej).
Mieszankę, która sprzedawana jest od 1970 roku cieszy się wciąż rosnącą popularnością. Powrót do zdrowego jedzenia potęguje jej znaczenie.
Zioła nadają się idealnie do sosów, sałatek czy grillowanego drobiu (przepis poniżej). Lubię posypać nimi grzanki.
Lawendowe morze w Prowansji (tapeta z Windows 7) |
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na dwie osoby:
- pierś z kurczęcia
- sok z 1/4 cytryny
- oliwa
- pół papryczki chilli, drobniutko pokrojonej
- zioła prowansalskie
- czosnek
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
1. Umyj i przekrój pierś z kurczaka na pół (mają powstać dwa cienkie płaty).
2. Przygotuj marynatę z soku z cytryny, oliwy, chilli, pieprzu, soli i ziół prowansalskich.
3. Natrzyj mięso marynatą i wstaw je do lodówki na kilka godzin.
4. Grilluj mięso z 2 stron.
5. Gorące mięso podawaj z drobno pokrojonym czosnkiem smażonym oliwie (Czosnek smaży się tylko kilka minut. Nie można go przypalić, ponieważ wtedy będzie niesmaczny Chodzi o połączenie aromatów)
6. Grillowane mięso połóż na sałacie z: rukoli, sałaty lodowej, papryki czerwonej, blanszowanego brokuła, siemienia lnianego, oleju lnianego i grillowanego halloumi.
2. Przygotuj marynatę z soku z cytryny, oliwy, chilli, pieprzu, soli i ziół prowansalskich.
3. Natrzyj mięso marynatą i wstaw je do lodówki na kilka godzin.
4. Grilluj mięso z 2 stron.
5. Gorące mięso podawaj z drobno pokrojonym czosnkiem smażonym oliwie (Czosnek smaży się tylko kilka minut. Nie można go przypalić, ponieważ wtedy będzie niesmaczny Chodzi o połączenie aromatów)
6. Grillowane mięso połóż na sałacie z: rukoli, sałaty lodowej, papryki czerwonej, blanszowanego brokuła, siemienia lnianego, oleju lnianego i grillowanego halloumi.
soczysta, apetyczna, ekstra!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana ;)
Bardzo lubię takie piersi saute. ;)
OdpowiedzUsuńLekkie, smaczne i proste. Takie dania lubie!
OdpowiedzUsuń(A w tym lawendowym morzu chetnie bym sie zanurzyla.)
pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńfajne, bo lekkie :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda przepysznie, jednak jestem pod wrażeniem pięknego clipu o Prowansji, coś niesamowitego, cudne ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń