Od dawna "chodziło za mną" zrobienie ciasta marchewkowego. W poniedziałek mój ukochany szef odchodzi na zasłużoną emeryturę. Jest największym łasuchem, jakiego znam, więc upiekłam mu w prezencie ciasto. Korzystałam z przepisu, w którym oprócz marchewek dodaje się banany. Muszę powiedzieć, że są bardzo wyczuwalne w cieście. Dla niektórych będzie to zaletą, dla innych pewnie nie. De gustibus non est disputandum, prawda? :)
Co do wyglądu...w niektórych partiach ciasto wygląda na zakalec, ale wydaje mi się, że to wina bananów, a dałam dwa naprawdę duże. W każdym bądź razie nie zmienia to smaku ciasta :).
Masa serowa jest przepyszna! Będę ją używać do ciast czekoladowych. Sądzę, że sprawdzi się genialnie.
Przepis Mary Berry z małymi zmianami.
Składniki na ciasto:
- 225 gramów mąki self-raising
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 gramów brązowego cukru
- 50 gramów pokrojonych orzechów włoskich
- 100 gramów starkowanej marchwi
- 2 dojrzałe banany, zmiażdżone
- 2 jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (ja dałam 2...ale ja kocham mocno korzenny smak :))
- Kilka orzechów do przybrania ciasta
Mąka self-raising: każde 100 gram mąki należy przesiać z płaską łyżeczką proszku do pieczenia.
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm.
3. Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj.
4. Przełóż do natłuszczonej tortownicy i piecz przez około 50 minut.
5. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, potrzymaj parę minut w blaszce, a następnie przełóż na kratkę, aby wystygło.
Składniki na masę:
- 175 gramów pełnotłustego serka twarożkowego (ja dałam Philadelphia)
- 50 gramów miękkiego masła
- 100 gramów cukru pudru
- Łyżeczka esencji waniliowej
- Otarta skórka z jednej pomarańczy
Wykonanie:
1. Odmierz składniki i zmiksuj na puszystą masę.
2. Przekrój ciasto. Posmaruj spód połową masy. Przykryj drugą połową ciasta.
3. Rozsmaruj wierz ciasta drugą połową masy i udekoruj orzechami.
no proszę jakie pyszne połączenie :) Dzięki za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są zawsze świetne, ten z pewnością też jest przepyszny! Ciasta marchewkowego z dodatkiem bananów jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie. piekłam osobno ciasto z marchewką i ciasto z bananami, więc tym bardziej intryguje jego smak
OdpowiedzUsuńZa mną też od dawna chodzi a Twoje bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńmarchewka z bananem w cieście brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńBanany są mocno wyczuwalne w tym cieście. Bałam się, że ciasto będzie mdłe, ale przyprawa piernikowa spełnia swoje zadanie i pobudza smak.
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z bananami :) :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące połączenie. Samo ciasto marchewkowe bardzo nam smakuje..ciekawa jestem jak komponuje się z bananami? Zapisuję koniecznie do wykonania :)
OdpowiedzUsuńChętnie skosztowałabym takiego ciasta:) Też jestem łasuszkiem:) Upieczesz coś i dla mnie?:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie;))
OdpowiedzUsuńWczoraj je upiekłam. Wyszło fantastyczne :) Dałam trochę więcej marchwi, ale poza tym nic nie zmieniłam :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy w tym przepisie można pominąć jajka?
OdpowiedzUsuńJajka powoduja, ze ciasto jest puszyste. Nadaja mu odpowiedniej konsystencji. Boje sie, ze jezeli pominie Pan/i jaka ciasto zwyczajnie nie wyjdzie.
UsuńPozdrawiam.
PS. Bardzo prosze o podpisywanie sie. Bedzie mi milo, jesli bede wiedziec do kogo pisze :).