Biszkopt kakaowy. Słodkie truskawki. Czekolada. Bita śmietana. Nie trzeba nic więcej łasuchowi do szczęścia.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- Szklanka mąki
- Szklanka cukru
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Składniki na masę:
- Pół litra kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- esencja waniliowa
- 2 śmietan fixy albo żelatyna
- truskawki
+ polewa czekoladowa i poncz
Wykonanie
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3. Ubijamy sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo dodajemy do niej cukier. Długo miksujemy.
4. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy bardzo długo. Im więcej powietrza się dostanie do ciasta, tym lepiej nam wyrośnie.
5. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewamy suche składniki i delikatnie (za pomocą łyżki) łączymy je z masą.
6. Gotową masę przelewamy do formy. Pieczemy około 30 - 40 minut.
7. Upieczone ciasto będzie zarumienione i będzie odstawać od brzegów formy. Ważne jest, aby ciasta nie wyjmować od razu z wyłączonego piekarnika, tylko zostawić je w nim na jakieś pół godziny. Wtedy jest mniejsze zagrożenie, że biszkopt nam opadnie.
Masa:
1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Kiedy jest już prawie OK dodajemy śmietan fix.
2. Myjemy truskawki.
3. Przekrawamy przestudzone ciasto na pół. Nasączamy spód ponczem (składniki: herbata, cukier, wódka, sok z cytryny).
4. Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na nią układamy owoce. Na sam koniec znów bitą śmietanę.
5. Przykrywamy masę ciastem. Nasączamy go ponczem.
6. Przygotowujemy polewę czekoladową. Ja roztopiłam 1,5 tabliczki czekolady i dodałam do niej trochę mleka. Po rozpuszczeniu polałam nią ciasto.
1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Kiedy jest już prawie OK dodajemy śmietan fix.
2. Myjemy truskawki.
3. Przekrawamy przestudzone ciasto na pół. Nasączamy spód ponczem (składniki: herbata, cukier, wódka, sok z cytryny).
4. Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na nią układamy owoce. Na sam koniec znów bitą śmietanę.
5. Przykrywamy masę ciastem. Nasączamy go ponczem.
6. Przygotowujemy polewę czekoladową. Ja roztopiłam 1,5 tabliczki czekolady i dodałam do niej trochę mleka. Po rozpuszczeniu polałam nią ciasto.
7. Udekoruj ciasto truskawkami.
I tak powstaje moje ukochane wiosenne ciasto z truskawkami :).
` Smacznego
truskawki z taką delikatną masą to istne szaleństwo :)
OdpowiedzUsuńJestem truskawkoholikiem, więc muszę powiedzieć, że ciasto jest przepyszne :).
OdpowiedzUsuńSuper ciasto nawet z mrożonych truskawek
OdpowiedzUsuń