Kilka lat temu dodałam kilka przepisów na forum gazety.pl. Postanowiłam wkleić je też na mojego bloga. Będzie wszystko w jednym miejscu :).
Truskawek czas :).
o to moje propozycje
1. Koktajl czekoladowo-truskawkowy
- ok. 1 kg. truskawek
- 2 banany
- tabliczka czekolady mlecznej
- litr mleka
- cukier puder (do smaku)
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) miksujemy ze sobą w dość dużym
naczyniu, ponieważ ilość koktajlu będzie imponująca.
Czekoladę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Do zmiksowanego napoju dodajemy
startą czekoladę i całość mieszamy.
Koktajl należy schłodzić przed podaniem.
Idealny na upały .
naczyniu, ponieważ ilość koktajlu będzie imponująca.
Czekoladę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Do zmiksowanego napoju dodajemy
startą czekoladę i całość mieszamy.
Koktajl należy schłodzić przed podaniem.
Idealny na upały .
2. Ciasto piaskowe z truskawkami
Zaznaczam od razu, że to przepis pani Grażyny Toruńczyk. Zdjęcie już moje :D. Ciasto jest przepyszne! Sezon na truskawki powoli się zaczyna, więc czas przypomnieć sobie najlepsze przepisy na przetworzenie tych pysznych owoców.
Składniki:
- Około 70 dag truskawek (oczyszczonych, umytych i bez szypułek)
- - 4 jaja
- - Szklanka cukru (ja ostatnio daje tylko cukier drobny)
- - Szklanka mąki pszennej
- - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- - Szklanka mąki ziemniaczanej
- - kostka masła (roztopionego)
- - margaryna i bułka tarta do natłuszczenia formy
- - śmietan fix (opcjonalnie)
- - aromat do ciast (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
2. Jaja ucieramy z cukrem, aż masa stanie się leciutka i biała.
3. Do masy stopniowo dodajemy (miksując) oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
4. Można do ciasta dodać odrobinę zapachu (np. esencja waniliowa)
5. Na końcu wlewamy stopniowo ostudzone i roztopione masło. Miksujemy dalej.
6. Oczyszczone truskawki posypujemy śmietan fixem (co podobno zapobiega puszczaniu przez nie soku. Robiąc powyższe zdjęcie śmietan fix nie był jeszcze znany ;) i jak widać truskawki troszkę rozmiękły podczas pieczenia).
7. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i układamy na nim truskawki.
8. Pieczemy około 45 minut lub do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od blachy.
9. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz