Przepis na tę dwu-czekoladową babkę znalazłam na blogu Dagi ( Z piekarnika ). Mam niestety za szeroką formę do babek i ciasto mi niezbyt urosło. W smaku babka jest przepyszna! Muszę kupić nową formę i zabieram się do pieczenia raz jeszcze. W trakcie przyrządzania i pieczenia po domu roznosi się przepiękny aromat czekolady. Mhhh!
Składniki na jasne ciasto:
- Pół kostki masła
- Szklanka przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- Tabliczka czekolady białej (100 gram!)
- Pół szklanki cukru (ja dałam połowę mniej i ciasto i tak jest słodkie)
- Ciasto ciemne:
- Pół kostki masła
- Szklanka przesianej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- Tabliczka ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- Pół szklanki cukru
- Do obu ciast:
- Piana z 4 białek
Wykonanie:
Bierzemy dwa garnki. W jednym rozpuszczamy (na małym ogniu) masło z białą czekoladą, a w drugim masło z ciemną. Kiedy składniki się połączą dodajemy do każdego garnka cukier i w dalszym ciągu gotujemy. Musimy uważać, żeby masy nam się nie zagotowały, ani nie przypaliły. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie z każdą z mas ucieramy żółtka. Kolejnym etapem jest dodanie mąki z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wyjdzie nam gęsta masa, ale nie ma co się martwić, ponieważ nabierze ona konsystencji bardziej płynnej kiedy dodamy do niej ubitą pianę z białek (do każdej masy dodajemy pianę z 2 białek). Mieszamy ciasta delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką.
Daga w swoim przepisie podała, że ciasto powinno się piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Ja piekłam około godziny.
SMACZNEGO
och, lubię taki aromat czekolady roznoszący sie po domu.. :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że wypróbowałaś mój przepis a jeszcze bardziej się cieszę, że smakowało:-))
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo smakowalo. Ciasta juz nie ma :). Jeszcze raz dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuńKostka masła to 200 czy 250g ? ;) pozdrawiam Malgosia
OdpowiedzUsuńW tym przepisie to będzie 250 gramów. Pozdrawiam :)
UsuńDziekuje za odp szybka ;) trafiłam na Twojego bloga i tak przegladam i przeglsdam. Dodalam do ulubionych i z pewnością będę korzystać z Twoich przepisów, bo są ciekawe a zdjęcia wyglądają smakowicie hi hi ;) pozdrawi Malgosia
OdpowiedzUsuńPani Daria przysłała zdjęcia babki "2 czekolady". Dziękuję!
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1unnamtdt.jpg[/img]