21 października 2016

ZUPA Z SUSZONYCH ŚLIWEK Z LANYMI KLUSECZKAMI; kuchnia żuławska


Dzisiaj chcę z Wami podzielić się przepisem na zupę z suszonych śliwek z lanymi kluseczkami.
Jest to kolejny przepis uzyskany podczas trwania warsztatów kulinarnych odbywających się   w ŻOKiSie w Cedrach Wielkich. Zupa bardzo smakowała wszystkim uczestniczkom warsztatów. Fajna zupka na Wigilię i nie tylko.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).





Składniki:

  • 1/2 kg śliwek suszonych
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka miodu ( do posłodzenia zupy)
  • ok. 10 dag mąki
  • 2 jajka
  • sól, cynamon, goździki, laska wanilii


Wykonanie:

1. Śliwki namocz na kilka godzin przed przygotowaniem zupy. Jeżeli były z pestkami to teraz je łatwo możesz usunąć,
2. Śliwki  przełóż do garnka, zalej wodą w której się moczyły, uzupełnij wodę  do ilości ok. 2-2,5 litra.
3. Gotuj z wanilią, cynamonem i goździkami do rozgotowania śliwek. Cynamonu i goździków dodaj tyle aby trafić w swój smak.. Po ugotowaniu wybierz z zupy goździki, cynamon- jeżeli nie był zmielony.
4.  Zmiksuj śliwki.
5. Przygotuj lane kluski: utrzyj mąkę z jajkami i wlewaj cienkim strumieniem na gotującą się zupę i mieszaj łyżką, aby powstawały kluseczki.
6. Do zupy dodaj sól i miód do smaku.
7. Podawaj ze śmietaną.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. lubię takie nietypowe zupy,
    z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zapachniało mi tą zupką, chyba podam ją na halloweenowe przyjęcie dla moich nastolatków :)

    OdpowiedzUsuń