Pieczony boczek jest drugim daniem, które wykonałyśmy w czasie warsztatów promujących kuchnię żuławską. Pieczeń jest przepyszna. Gorąco polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1 kg surowego, nie zbyt chudego boczku (nie może być za chudy, bo pieczeń będzie sucha)
- 1 papryka czerwona lub po pół czerwonej i np. żółtej
- 1 szklanka mleka
- 1-2 jajka
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- majeranek i inne ulubione zioła np. tymianek
- słodka paryka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Boczek przepuść przez maszynkę.
2. Dodaj mleko, jajka , przyprawy.
3. Długo wyrabiaj na gładka masę.
4. Keksówkę wyłóż folią aluminiową.
5. Wyłóż połowę masy mięsnej, a na niej rozłóż pokrojona kolorowa paprykę.
6. Na paprykę wyłóż pozostałe mięso, dobrze dociśnij.
7. Włóż do nagrzanego piekarnika 160-180 stopni C.
8. Piecz ok. 1,5 godziny.
Keksówka powinna być szczelna, aby wytapiający się tłuszcz nie wypływał z niej i nie przypalał się,
bo spowoduje to w naszej kuchni przykry zapach i kłęby dymu.
Smacznego :)
Ależ on wygląda apetycznie <3
OdpowiedzUsuń