15 października 2016

CHŁOPSKI BOCZEK; kuchnia żuławska


Pieczony boczek jest drugim daniem, które wykonałyśmy w czasie warsztatów promujących kuchnię żuławską. Pieczeń jest przepyszna. Gorąco polecam!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki:
  • 1 kg surowego, nie zbyt chudego boczku (nie może być za chudy, bo pieczeń będzie sucha)
  • 1 papryka czerwona lub po pół czerwonej i np. żółtej
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • majeranek i inne ulubione zioła np. tymianek
  • słodka paryka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:


1. Boczek przepuść przez maszynkę.
2. Dodaj mleko, jajka , przyprawy.
3. Długo wyrabiaj na gładka masę.
4. Keksówkę wyłóż folią aluminiową.
5. Wyłóż połowę masy mięsnej, a na niej rozłóż pokrojona kolorowa paprykę.
6. Na paprykę wyłóż pozostałe mięso, dobrze dociśnij.
7. Włóż do nagrzanego piekarnika 160-180 stopni C.
8. Piecz ok. 1,5 godziny.

Keksówka powinna być szczelna, aby wytapiający się tłuszcz nie wypływał z niej i nie przypalał się,
bo spowoduje to w naszej kuchni przykry zapach i kłęby dymu.


Smacznego :)

1 komentarz: