Dzisiaj chcę z Wami podzielić się przepisem na zupę z suszonych śliwek z lanymi kluseczkami.
Jest to kolejny przepis uzyskany podczas trwania warsztatów kulinarnych odbywających się w ŻOKiSie w Cedrach Wielkich. Zupa bardzo smakowała wszystkim uczestniczkom warsztatów. Fajna zupka na Wigilię i nie tylko.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1/2 kg śliwek suszonych
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka miodu ( do posłodzenia zupy)
- ok. 10 dag mąki
- 2 jajka
- sól, cynamon, goździki, laska wanilii
Wykonanie:
1. Śliwki namocz na kilka godzin przed przygotowaniem zupy. Jeżeli były z pestkami to teraz je łatwo możesz usunąć,
2. Śliwki przełóż do garnka, zalej wodą w której się moczyły, uzupełnij wodę do ilości ok. 2-2,5 litra.
3. Gotuj z wanilią, cynamonem i goździkami do rozgotowania śliwek. Cynamonu i goździków dodaj tyle aby trafić w swój smak.. Po ugotowaniu wybierz z zupy goździki, cynamon- jeżeli nie był zmielony.
4. Zmiksuj śliwki.
5. Przygotuj lane kluski: utrzyj mąkę z jajkami i wlewaj cienkim strumieniem na gotującą się zupę i mieszaj łyżką, aby powstawały kluseczki.
6. Do zupy dodaj sól i miód do smaku.
7. Podawaj ze śmietaną.
Smacznego :)
lubię takie nietypowe zupy,
OdpowiedzUsuńz chęcią bym spróbowała
Aż zapachniało mi tą zupką, chyba podam ją na halloweenowe przyjęcie dla moich nastolatków :)
OdpowiedzUsuń