18 października 2016

PURCLE - ŻUŁAWSKIE PĄCZUSZKI


Na warsztatach kulinarnych organizowanych w Żuławskim Ośrodku Kultury i Sportu w Cedrach Wielkich bywa bardzo słodko ;). Ostatnio robiłyśmy szybkie pączki zwane purclami.
Potem degustacja i... były tak pyszne, że zjadłam ich ...lepiej się nie przyznawać.
Purcle są lekkie, pulchniutkie, jednym słowem znakomite!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki:


  • 1 kg mąki
  • 5 jajek, 1 szklanka cukru
  • 10 dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 kg smalcu
  • cukier puder do posypania pączków


Wykonanie:

1. Rozpuść masło i zostaw żeby przestygło.
2. Do miski przesiej mąkę.
3. Dodaj do mąki szczyptę soli.
4. Jajka ubij z cukrem na parze.
5. Podgrzej mleko.
6. W 1/4 szklance mleko rozmieszaj drożdże , dodaj łyżkę mąki i rozmieszaj.
7. Do mąki wlej ubite z cukrem jajka i wyrabiaj.
8. Następnie dodaj  drożdże rozpuszczone w mleku i roztopione masło.
9. Wszystko razem dobrze wyrób, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
10. W garnku rozgrzej smalec.
11. Wykładaj łyżką małe porcje ciasta na rozgrzany smalec, smaż z obu stron na złoty kolor.
12. Gorące posyp cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

1 komentarz: