Potem degustacja i... były tak pyszne, że zjadłam ich ...lepiej się nie przyznawać.
Purcle są lekkie, pulchniutkie, jednym słowem znakomite!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1 kg mąki
- 5 jajek, 1 szklanka cukru
- 10 dag drożdży
- 2 szklanki mleka
- 20 dag masła
- laska wanilii lub cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 kg smalcu
- cukier puder do posypania pączków
1. Rozpuść masło i zostaw żeby przestygło.
2. Do miski przesiej mąkę.
3. Dodaj do mąki szczyptę soli.
4. Jajka ubij z cukrem na parze.
5. Podgrzej mleko.
6. W 1/4 szklance mleko rozmieszaj drożdże , dodaj łyżkę mąki i rozmieszaj.
7. Do mąki wlej ubite z cukrem jajka i wyrabiaj.
8. Następnie dodaj drożdże rozpuszczone w mleku i roztopione masło.
9. Wszystko razem dobrze wyrób, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
10. W garnku rozgrzej smalec.
11. Wykładaj łyżką małe porcje ciasta na rozgrzany smalec, smaż z obu stron na złoty kolor.
12. Gorące posyp cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Pulchniutkie i bardzo apetyczne ;)
OdpowiedzUsuń