7 lipca 2014

DROŻDŻOWIEC Z PORZECZKAMI, MALINAMI I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ


Dzisiaj rano siedziałam sobie na kanapie (proszę nie mylić Ewy z leniem z wierszyka ;)) i pomyślałam, że mam ogromną ochotę na ciasto drożdżowe. Tak naprawdę to ono dreptało za mną już kilka dni, a w cukierniach wprost nie mogłam od niego oderwać wzroku. 
Ciasto zrobiłam błyskawicznie, bo rosło, jak szalone na upalnym balkonie. 
Muszę powiedzieć, że porzeczki smakują wyśmienicie w połączeniu ze słodką, orzechową kruszonką. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na ciasto:


  • około 3,5 szklanki mąki pszennej (jeżeli ciasto będzie zbyt luźne można dodać ciut więcej)
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 saszetka cukru waniliowego
  • 150 gramów masła
  • porzeczki
  • maliny


Składniki na orzechową kruszonkę:


  • 50 gramów zmielonych (na mąkę) orzechów ziemnych (można zamienić np. na migdały)
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 125 gramów masła, roztopionego
  • cukier gruba rafinada (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Mąkę wsyp do dużego naczynia i zrób w niej dołek. 
2. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, połącz z cukrem i wlej to do dołka w mące. 
3. Odstaw na około 10 minut, aby drożdże wyrosły. 
4. Dodaj resztę składników i dokładnie wyrób ciasto. 
5. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
6. Następnie wyłóż ciasto na natłuszczoną (będzie dość luźne) i posypaną bułką tartą dużą formę do ciast. 
7. Na cieście wyłóż owoce. 


8. Kruszonka: Masło rozpuść. Następnie połącz je z mąką orzechową i cukrem. Na końcu dodaj mąkę pszenną (w takiej ilości, aby kruszonka była sypka). 
9. Posyp owoce kruszonką. 
10. Posyp kruszonkę rafinadą (opcjonalnie). 


11. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 100 stopni C. 
Po około 20 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 40 minut. 

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Ciasto prezentuje się wspaniale! ; )
    Cudowny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie dania robione przez Panie wyglądają świetnie :) Ten przepis na pewno wykorzystam w tą sobotę, w końcu mamy sezon na takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy :) Czekam na wiadomość czy ciasto smakowało :)

      Usuń
  3. Zdjęcia przysłane przez Panią Annę Zychowicz . Serdecznie dziękuję za wiadomość. A na fotografiach widnieje drożdżowiec z rabarbarem (zamiast porzeczek), malinami i migdałową kruszonką.
    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1104910941.jpg[/img]
    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1109291015.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję Pani Małgorzacie za nadesłanie apetycznych zdjęć drożdżowca :)
    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1201407121.jpg[/img]
    [img]http://img.darmowetv.pl/images/120140nvn.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Ania Zychowicz ponownie przygotowała ciasto, ale dzisiaj jest ono ze śliwkami i kruszonką z orzechów laskowych. Ponownie dziękuję!
    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1p1012040.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcie przysłała Pani Magdalena Dziubak :)

    [img]http://img.darmowetv.pl/images/11.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię już kolejny raz. Najlepszy drożdżowy placek z malinami ! Delikatny, nie jest suchy, posmak malin i kruszonka rewelacja. Wyrobione ciasto jest lśniące i plastyczne i pięknie rośnie. Szukałam takiego przepisu! POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń