Bardzo lubię chiński rosół z kukurydzą. Jest to pożywna zupa, która jednak nie kusi swoim wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję.
Z bulionem jest trochę pracy, ale dzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki jak widać powyżej).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na bulion:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pół małego selera
- 1 pietruszka
- por
- 2 nogi z kurczaka
- gałązki natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Wykonanie:
1. Przełóż wszystkie składniki na bulion do dużego garnka i zalej je około 3 litrami wody.
2. Zagotuj zupę, a następnie zmniejsz ogień na mały.
3. Co jakiś czas zbieraj z powierzchni rosołu szumowiny, ale nie będzie ich dużo jeśli zupa będzie gotowana naprawdę powoli.
4. Zupa powinna się gotować mniej więcej 1.5 - 2 godziny.
5. Za pomocą sita odcedź bulion.
6. Mięso obierz z kości.
7. Odstaw zupę do całkowitego wystudzenia, następnie przecedź ponownie przez gęste sito wyłożone muślinem.
8. Postaw zupę ponownie na mały ogień.
Składniki na zupę:
- kawałki ugotowanego wcześniej w bulionie kurczaka
- 2 marchewki
- noodle
- 2 kukurydze (u mnie z puszki)
- pół małej kapusty lub por
Wykonanie:
1. Do bulionu dodaj marchewki (dowolnie pokrojone), kukurydzę i kapustę lub por.
2. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dopraw zupę do smaku.
3. Podawaj zupę z noodlami i kawałkami mięsa.
Smacznego :)
fajna podmiana po tradycyjnym rosołku:)
OdpowiedzUsuńFajna wyszła, taka bardzo delikatna. Arek
OdpowiedzUsuń