Parę tygodni temu wróciłam z wakacji w Wielkiej Brytanii. Miałam wtedy okazję spróbować sławną brytyjską rybę z frytkami i groszkiem. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowała!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Fish & Chips w The Pumphouse w Liverpoolu. |
Postanowiłam przygotować danie w swoim domu. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować,
Pozdrawiam Was gorąco!
Ewa R.
Składniki na rybę:
- 4 równe kawałki (łącznie około 650g) świeżego dorsza (filety)
- 50 gramów mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 gramów skrobi kukurydzianej
- 125 lodowatej wody gazowanej
- 1 duże białko
- 1 cytryna (pokrojona na półksiężyce)
- sól
- pieprz
- około 600 ml oleju słonecznikowego
Wykonanie:
1. Umyte filety osusz ręczniczkiem papierowym.
2. Oprósz i wklep w ryby 1 łyżkę mąki pszennej.
3. Dopraw rybę solą i pieprzem.
4. W głębokim garnku (u mnie wok) rozgrzej olej do 200 stopni C (najlepiej jest użyć termometru).
5. Wymieszaj ze sobą 50 gramów mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia, skrobię kukurydzianą.
6. Ubij białko do momentu kiedy pojawi się na nim pianka i bąbelki.
7. Do mąk dodaj gazowaną wodę i delikatnie wymieszaj (mikstura powinna mieć grudki i być niejednolita).
8. Dodaj do mikstury białko i delikatnie ubijaj trzepaczką. Staraj się utrzymać pęcherzyki powietrza, bo dzięki nim panierka będzie bardzo lekka.
9. Maczaj w cieście rybę i smaż na głębokim oleju przez około 5-6 minut (w zależności od wielkości i grubości ryby). Staraj się utrzymać odpowiednią temp. oleju (200 C). W połowie smażenia przewróć rybę na drugą stronę.
10. Gotowa ryba będzie złotawo-brązowa.
11. Usmażone ryby przełóż na talerze wyłożone papierowymi ręczniczkami (papier wchłonie nadmiar tłuszczu).
12. Rybę podawaj z groszkiem i frytkami.
Składniki na groszkowe puree:
- 400 gramów świeżego lub mrożonego groszku
- większa łyżka masła
- skórka z jednej cytryny
- mała garść świeżej mięty, drobno poszatkowanej
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. W rondlu zagotuj wodę. Dodaj do niej groszek (musi być przykryty wodą) i gotuj go przez około 4 minuty (musi być miękki).
2. Odcedź groszek z wody. Dodaj do niego masło, skórkę z cytryny i miętę. Za pomocą tłuczka do ziemniaków ugnieć groszek na puree.
3. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Dajcie znać czy obiad Wam smakował :)
to groszkowe puree mnie ciekawi! będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam fish & chips, szkoda tylko że tak tuczy.. ;) a groszkowe puree to już ubóstwiam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
fajne połączenie, może przekonałabym się do groszku w takiej wersji :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak brytyjska klasyka :-)
OdpowiedzUsuń