Zapraszam na najprostsze lody pod słońcem! Co najważniejsze nie potrzebujesz do nich maszyny do lodów, ani nie musisz ich co jakiś czas mieszać. Dzięki alkoholowi nie tworzą się w nich kryształki lodu.
Deser jest delikatny i bardzo kawowy :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Adaptowałam przepis Nigelli Lawson.
Składniki:
- 300 ml kremówki 36% (w UK double cream)
- 180 gramów słodzonego mleka zagęszczonego
- 1 większa łyżeczka zmielonej kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki Tia Maria (lub innego likieru kawowego)
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki ubij na "bitą śmietanę" (będzie taka luźniejsza, w konsystencji podobna do gęstego jogurtu).
2. Przełóż do pojemnika (mniej więcej o pojemności 600 ml albo kilku mniejszych).
3. Włóż naczynie do zamrażarki. Po kilku godzinach lody będą gotowe.
Smacznego :))
Wszystko na raz miksować, czy jakoś po kolei?
OdpowiedzUsuńWszystkie na raz :). Gdyby było inaczej, to na pewno napisałabym w poście. Pozdrowienia :)
UsuńDzięki :)
UsuńKawowe lody?? Na pewno są bardzo smaczne ;D
OdpowiedzUsuńOstatnio robię lody tylko na bazie mleka słodzonego, te jajeczne mi nie podchodzą. Twój przepis Olu muszę wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są świetne :> chętnie będę tutaj zaglądała i podpatrywała przepisy :>
OdpowiedzUsuńPychota!:)
OdpowiedzUsuń