4 kwietnia 2013

SAŁATKA "GRZYBOWA POLANA"


Warstwowe sałatki przekładane majonezem są popularne u naszych wschodnich sąsiadów. Sałatkowe torty są bardzo imponującym i dekoracyjnym elementem świątecznych stołów. 
Składniki na takie danie możecie dowolnie zmieniać, ale warto zostawić warstwę marynowanych grzybów, bo wygląda świetnie :). Polecam też dodanie ugotowanych na twardo jajek. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Inspirowałam się wyglądem sałatki znalezionej na stronie: klik!

Składniki:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • duża garść natki pietruszki (poszatkowanej)
  • 4 średnie marchewki, ugotowane i pokrojone w większą kostkę/słupki
  • podwójna pierś z kurczaka upieczona bądź ugrillowana w dowolnych przyprawach (u mnie mielona kolendra, sól, pieprz)
  • około 4 średnich ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
  • 4 średnie ogórki kiszone bądź konserwowe (zależy od smakowych upodobań), pokrojone w kostkę
  • około dwóch garści przetartego na tarce sera żółtego
  • majonez
  • pieprz do smaku


Wykonanie:

1. Przygotuj tortownicę o średnicy mniej więcej 20 cm (może być lekko większa, ale mniejsza lepiej nie. Ważne, żeby była odpinana.) i wyłóż ją folią spożywczą.
2. Na dnie naczynia ułóż ściśle pieczarki i posyp je natką pietruszki. 


2. Na pieczarki wyłóż ziemniaki.


3. Ziemniaki posmaruj majonezem i dopraw pieprzem. Lekko ugniataj łyżką każdą warstwę (!), żeby tort sałatkowy dobrze się trzymał po wyjęciu z tortownicy. 


4. Następną warstwę stanowi pokrojone w średnią kostkę mięso. Ponownie posmaruj wierzch majonezem i użyj pieprzu. 


5. Kolejna warstwa to ogórki. Posmaruj je majonezem i użyj pieprzu. 


6. Następnie układamy marchewki. Pamiętaj o ugniataniu warstw.


7. Na posmarowaną majonezem marchewkę wyłóż ser. Przykryj wierzch sałatki folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin - u mnie stała przez noc. 


8. Na drugi dzień odwiń folię i połóż na wierzchu tortownicy duży talerz. 


9. Przełóż tortownicę do góry dnem. 


10. Delikatnie zdejmuj naczynie i folię z sałatki. 


Sałatkowy torcik gotowy :)

34 komentarze:

  1. moje oczy nie mogą się nasycić!
    uwielbiam Cię Olu i twoje pomysły :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł! Wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, na pewno jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała!! Zrobię tą sałatkę na imieniny mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta sałatka musi byc smaczna. Wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł, jeszcze takiej nie widziałam, musi tez być smaczna czytając składniki....:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowa sałatka i z pewnością pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No proszszsz Pani! Cudna jest, efekciarska jak nie wiem co! Kupiłam. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka wygląda bardzo efektownie. Mam wielka ochotę zrobić, tylko pytanie. Jak to się serwuje? Czy tort nie rozpada sie po wyjeciu pierwszej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort nie rozpadł się po wyjęciu pierwszej porcji. Stabilność sałatki zależy od dobrego ugniatania podczas przygotowywania dania (ale też nie do tego stopnia mocnego, żeby ze składników robić miazgę) i odpowiedniej dozy majonezu, który "skleja" kolejne warstwy.

      Usuń
    2. Dziękuję. Nie oprę się pokusie i wypróbuję :)

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń
    4. Pięknie ona wygląda .... Czy można ją zmodyfikowac i Dac zamiast kurczaka tuńczyka? Czy w takim zestawieniu też się sprawdzi?

      Usuń
    5. Nie robiłam nigdy z rybą, ale w sumie może rzeczywiście będzie dobre z tuńczykiem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Fajna, ale sporo roboty przy niej;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super świetny pomysł, a jakże apetyczny, muszę kiedyś wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  12. szczęka mi opadła :D fantastyczny pomysł !!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo efektowny - zapamiętam sobie przepis, z pewnością go kiedyś wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmmmm... mamy pępkowe w sobote.... sałatka musi byc;)

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy zamiast ziemniakow mozna dac ryż? Czy to sie wtedy nie rozleci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że można dać ryż, ale nie może on być ugotowany na sypko, bo tak jak napisałaś/napisałeś wcześniej danie się rozleci.

      Usuń
  16. Bardzo smaczna sałatka i bardzo ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobię sałatkę na 75 urodziny teściowej myślę że będzie zadowolona :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pani Beata Węgrzyn wypróbowała przepis na pyszną sałatkę "Grzybowa polana". Także ślicznie dziękuję za fotki:).

    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1desktop90.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjna! Zapisałam i z pewnością skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wlasnie będę się zabierać za te sałatke :) mam nadzieje ,ze jutro na urodzinach córeczki będzie zachwycać :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Sałatkę grzybowa polana wykonała Pani Anna Grzywocz :)

    [img]http://i62.tinypic.com/j8p0e9.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  22. Sałatka grzybowa polana w wykonaniu Pani Magdaleny Małek :)

    [img]http://i57.tinypic.com/2eedfr8.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  23. Pani Małgorzara Szczepańska przygotowała sałatkę grzybowa polana na swoje urodziny :)

    [img]http://i60.tinypic.com/8vu1av.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  24. Sałatkę przygotowała Pani Aleksandra Klimek :)

    [img]http://i60.tinypic.com/2mg9n38.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  25. Pani Katarzyna Szymanowska przygotowała sałatkę "grzybowa polana".

    [img]http://i57.tinypic.com/15gfst5.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  26. Tak się złożyło ze w na uroczyste przyjęcie ciocia przyniosła sałatkę z dokładnie tego przepisu.... REWELACJA sam ją będę robić na najbliższą imprezę ... polecam

    OdpowiedzUsuń