Warstwowe sałatki przekładane majonezem są popularne u naszych wschodnich sąsiadów. Sałatkowe torty są bardzo imponującym i dekoracyjnym elementem świątecznych stołów.
Składniki na takie danie możecie dowolnie zmieniać, ale warto zostawić warstwę marynowanych grzybów, bo wygląda świetnie :). Polecam też dodanie ugotowanych na twardo jajek.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Inspirowałam się wyglądem sałatki znalezionej na stronie: klik!
Składniki:
- 1 duży słoik pieczarek marynowanych
- duża garść natki pietruszki (poszatkowanej)
- 4 średnie marchewki, ugotowane i pokrojone w większą kostkę/słupki
- podwójna pierś z kurczaka upieczona bądź ugrillowana w dowolnych przyprawach (u mnie mielona kolendra, sól, pieprz)
- około 4 średnich ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
- 4 średnie ogórki kiszone bądź konserwowe (zależy od smakowych upodobań), pokrojone w kostkę
- około dwóch garści przetartego na tarce sera żółtego
- majonez
- pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Przygotuj tortownicę o średnicy mniej więcej 20 cm (może być lekko większa, ale mniejsza lepiej nie. Ważne, żeby była odpinana.) i wyłóż ją folią spożywczą.
2. Na dnie naczynia ułóż ściśle pieczarki i posyp je natką pietruszki.
2. Na pieczarki wyłóż ziemniaki.
3. Ziemniaki posmaruj majonezem i dopraw pieprzem. Lekko ugniataj łyżką każdą warstwę (!), żeby tort sałatkowy dobrze się trzymał po wyjęciu z tortownicy.
4. Następną warstwę stanowi pokrojone w średnią kostkę mięso. Ponownie posmaruj wierzch majonezem i użyj pieprzu.
5. Kolejna warstwa to ogórki. Posmaruj je majonezem i użyj pieprzu.
6. Następnie układamy marchewki. Pamiętaj o ugniataniu warstw.
7. Na posmarowaną majonezem marchewkę wyłóż ser. Przykryj wierzch sałatki folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin - u mnie stała przez noc.
8. Na drugi dzień odwiń folię i połóż na wierzchu tortownicy duży talerz.
9. Przełóż tortownicę do góry dnem.
10. Delikatnie zdejmuj naczynie i folię z sałatki.
Sałatkowy torcik gotowy :)
moje oczy nie mogą się nasycić!
OdpowiedzUsuńuwielbiam Cię Olu i twoje pomysły :*
Wspaniały pomysł! Wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, na pewno jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńObłędnie to wygląda
OdpowiedzUsuńWspaniała!! Zrobię tą sałatkę na imieniny mamy :)
OdpowiedzUsuńTa sałatka musi byc smaczna. Wygląda bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, jeszcze takiej nie widziałam, musi tez być smaczna czytając składniki....:)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa sałatka i z pewnością pyszna :)
OdpowiedzUsuńNo proszszsz Pani! Cudna jest, efekciarska jak nie wiem co! Kupiłam. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda bardzo efektownie. Mam wielka ochotę zrobić, tylko pytanie. Jak to się serwuje? Czy tort nie rozpada sie po wyjeciu pierwszej porcji?
OdpowiedzUsuńTort nie rozpadł się po wyjęciu pierwszej porcji. Stabilność sałatki zależy od dobrego ugniatania podczas przygotowywania dania (ale też nie do tego stopnia mocnego, żeby ze składników robić miazgę) i odpowiedniej dozy majonezu, który "skleja" kolejne warstwy.
UsuńDziękuję. Nie oprę się pokusie i wypróbuję :)
UsuńMam nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńPięknie ona wygląda .... Czy można ją zmodyfikowac i Dac zamiast kurczaka tuńczyka? Czy w takim zestawieniu też się sprawdzi?
UsuńNie robiłam nigdy z rybą, ale w sumie może rzeczywiście będzie dobre z tuńczykiem. Pozdrawiam :)
UsuńFajna, ale sporo roboty przy niej;)
OdpowiedzUsuńSuper świetny pomysł, a jakże apetyczny, muszę kiedyś wypróbować :D
OdpowiedzUsuńszczęka mi opadła :D fantastyczny pomysł !!!!
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny - zapamiętam sobie przepis, z pewnością go kiedyś wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńmmmmm... mamy pępkowe w sobote.... sałatka musi byc;)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast ziemniakow mozna dac ryż? Czy to sie wtedy nie rozleci?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że można dać ryż, ale nie może on być ugotowany na sypko, bo tak jak napisałaś/napisałeś wcześniej danie się rozleci.
UsuńBardzo smaczna sałatka i bardzo ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńZrobię sałatkę na 75 urodziny teściowej myślę że będzie zadowolona :-)
OdpowiedzUsuńPani Beata Węgrzyn wypróbowała przepis na pyszną sałatkę "Grzybowa polana". Także ślicznie dziękuję za fotki:).
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1desktop90.jpg[/img]
Rewelacyjna! Zapisałam i z pewnością skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńWlasnie będę się zabierać za te sałatke :) mam nadzieje ,ze jutro na urodzinach córeczki będzie zachwycać :)
OdpowiedzUsuńSałatkę grzybowa polana wykonała Pani Anna Grzywocz :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i62.tinypic.com/j8p0e9.jpg[/img]
Sałatka grzybowa polana w wykonaniu Pani Magdaleny Małek :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/2eedfr8.jpg[/img]
Pani Małgorzara Szczepańska przygotowała sałatkę grzybowa polana na swoje urodziny :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/8vu1av.jpg[/img]
Sałatkę przygotowała Pani Aleksandra Klimek :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/2mg9n38.jpg[/img]
Pani Katarzyna Szymanowska przygotowała sałatkę "grzybowa polana".
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/15gfst5.jpg[/img]
Znakomita!
OdpowiedzUsuńTak się złożyło ze w na uroczyste przyjęcie ciocia przyniosła sałatkę z dokładnie tego przepisu.... REWELACJA sam ją będę robić na najbliższą imprezę ... polecam
OdpowiedzUsuń