6 kwietnia 2013

"MAGICZNE CIASTO" ORZECHOWE



Dlaczego ciasto nazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości - zależy to od czasu pieczenia), orzechów i biszkoptu, a skoro masa powstaje sama, to oszczędzamy mnóstwo czasu.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Z przepisami na "magiczne ciasto" spotkałam się na blogach z Półwyspu Iberyjskiego i u naszych wschodnich sąsiadów.

Do wykonania ciasta użyłam cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu firmy Kamis. Przetestowałam ten produkt na kilku ciastach i bardzo mi się podoba efekt smakowy, jaki dzięki niemu można uzyskać. Kardamon jest leciutko wyczuwalny, a wanilia nadaje wypiekowi delikatności.



Składniki:


  • 5 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • pół litra mleka
  • 100 gramów orzechów (u mnie laskowe), zmielonych dość drobno, ale nie na mąkę
  • 170 gramów cukru
  • 100 gramów ciemnej czekolady
  • 175 gramów masła
  • prawie całe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem firmy Kamis

Wykonanie:

1. Oddziel żółtka od białek.
2. Rozpuść czekoladę razem z masłem i ostudź.
3. Ubij sztywną pianę z białek (najlepiej dodać w czasie ubijania szczyptę soli).
4. W drugiej misce miksuj żółtka ze stopniowo dodawanym cukrem.
5. Kiedy masa żółtkowa będzie puszysta i kremowa zacznij wlewać do niej stopniowo mleko.
6. Następnie dodawaj orzechy, mąkę, cukier waniliowy i rozpuszczoną czekoladę z masłem.
7. Do dobrze zmiksowanych składników wmieszaj łyżką pianę z białek.
8. Przelej ciasto do żaroodpornego naczynia, które zostało wcześniej natłuszczone i posypane mąką.
9. Piecz ciasto przez około godzinę w 170 stopniach (czas zależy od piekarnika, niestety to jedno z ciast, które trzeba piec na wyczucie).
10. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie przełóż na noc do lodówki.

Smacznego :))

*post zawiera lokowanie produktu

24 komentarze:

  1. Na jaką blachę te proporcje? :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam napisać: tak mniej więcej na 20x28 cm. Dobrze, żeby piec w naczyniu nie odpinanym, bo ciasto jest bardzo rzadkie i może wypłynąć. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Dla mnie ono nawet wygląda magicznie, a jak m\pomyślę o smaku... Obłęd! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy wypiek, zapisuję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzechy i czekolada...w dodatku ten obłędny wygląd! Zapisuję, a przy najbliższej okazji na pewno zrobię, teraz w obliczu diety i braku okazji istnieje zbyt duże ryzyko, że zjadłabym wszystko sama :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Też zapisuję. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to zapisuję, ciasto jest niezwykłe. na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio znalazłam takie "magiczne" ciasto na jednym z zagranicznych blogów tylko w wydaniu czekoladowym - też będę piec, bo wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne! ja też czuję magię patrząc na samo zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawe..muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. No jak nic prawdziwa magia:-), rewelka:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wczoraj zrobilam i jest super! Mi wyszly 3 warswty budyniowe, ale pieklam dluzej, bo godzine i 15 minut, potem siup do lodowki i juz dzisiaj sie zajadamy :). Pozdrowienia Olenko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żałuję, że swojego nie piekłam dłużej, bo z tymi trzema warstwami ciasto wygląda ślicznie. Jeszcze nie umiem wyczuwać, kiedy jest gotowe. Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało :).

      Usuń
  12. Witam, a czy mogą być orzechy włoskie ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Fascynujące to ciacho :) Widziałam je na innych blogach i coraz bardziej się przekonuję, że muszę spróbować je upiec - magia w kuchni to świetna sprawa przecież! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosia ;)
    Witam chcialabym sie zapytac co mogla bys zaproponowac zamiast dodania orzechow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można eksperymentować ze smakami dowolnie, np. choćby poprzez dodanie esencji waniliowej lub kawy. Nie wiem tylko, jakie proporcje składników byłyby odpowiednie.

      Usuń
  15. Właśnie się upiekło ;)Zobaczymy rano
    Dodałem polewę czekoladową
    Chyba nie będzie zamocno słodkie;)
    Adam

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wyszło bardzo dobre:) Wyszły mi 3 warstwy, z tym że pierwsza od spodu budyniowa wyszła jasna - czekolada nie zabarwiła tej części. Wydaje mi się że rozpuszczona czekolada była zbyt gęsta? Ale mimo wszystko bardzo smakowało:)
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy blog od godziny przeglądam przepisy.Wiele z nich mam ochotę wypróbować .Zaczynam od ciasta.Brakuje mi tylko podziału na kategorie.

    OdpowiedzUsuń