Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Z przepisami na "magiczne ciasto" spotkałam się na blogach z Półwyspu Iberyjskiego i u naszych wschodnich sąsiadów.
Do wykonania ciasta użyłam cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu firmy Kamis. Przetestowałam ten produkt na kilku ciastach i bardzo mi się podoba efekt smakowy, jaki dzięki niemu można uzyskać. Kardamon jest leciutko wyczuwalny, a wanilia nadaje wypiekowi delikatności.
Składniki:
- 5 jajek
- 6 łyżek mąki
- pół litra mleka
- 100 gramów orzechów (u mnie laskowe), zmielonych dość drobno, ale nie na mąkę
- 170 gramów cukru
- 100 gramów ciemnej czekolady
- 175 gramów masła
- prawie całe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem firmy Kamis
Wykonanie:
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Rozpuść czekoladę razem z masłem i ostudź.
3. Ubij sztywną pianę z białek (najlepiej dodać w czasie ubijania szczyptę soli).
4. W drugiej misce miksuj żółtka ze stopniowo dodawanym cukrem.
5. Kiedy masa żółtkowa będzie puszysta i kremowa zacznij wlewać do niej stopniowo mleko.
6. Następnie dodawaj orzechy, mąkę, cukier waniliowy i rozpuszczoną czekoladę z masłem.
7. Do dobrze zmiksowanych składników wmieszaj łyżką pianę z białek.
8. Przelej ciasto do żaroodpornego naczynia, które zostało wcześniej natłuszczone i posypane mąką.
9. Piecz ciasto przez około godzinę w 170 stopniach (czas zależy od piekarnika, niestety to jedno z ciast, które trzeba piec na wyczucie).
10. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie przełóż na noc do lodówki.
Smacznego :))
*post zawiera lokowanie produktu
Na jaką blachę te proporcje? :)
OdpowiedzUsuńAnia
Zapomniałam napisać: tak mniej więcej na 20x28 cm. Dobrze, żeby piec w naczyniu nie odpinanym, bo ciasto jest bardzo rzadkie i może wypłynąć. Pozdrawiam :)
UsuńDla mnie ono nawet wygląda magicznie, a jak m\pomyślę o smaku... Obłęd! :)
OdpowiedzUsuńPyszności, obłęd!.
OdpowiedzUsuńCiekawy wypiek, zapisuję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała kiedyś zrobić! :)
OdpowiedzUsuńOrzechy i czekolada...w dodatku ten obłędny wygląd! Zapisuję, a przy najbliższej okazji na pewno zrobię, teraz w obliczu diety i braku okazji istnieje zbyt duże ryzyko, że zjadłabym wszystko sama :D
OdpowiedzUsuńTeż zapisuję. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNo to zapisuję, ciasto jest niezwykłe. na pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńostatnio znalazłam takie "magiczne" ciasto na jednym z zagranicznych blogów tylko w wydaniu czekoladowym - też będę piec, bo wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńcudowne! ja też czuję magię patrząc na samo zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńulala kocham nowości :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe..muszę spróbować
OdpowiedzUsuńNo jak nic prawdziwa magia:-), rewelka:-)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobilam i jest super! Mi wyszly 3 warswty budyniowe, ale pieklam dluzej, bo godzine i 15 minut, potem siup do lodowki i juz dzisiaj sie zajadamy :). Pozdrowienia Olenko
OdpowiedzUsuńŻałuję, że swojego nie piekłam dłużej, bo z tymi trzema warstwami ciasto wygląda ślicznie. Jeszcze nie umiem wyczuwać, kiedy jest gotowe. Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało :).
UsuńWitam, a czy mogą być orzechy włoskie ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że mogą :)
UsuńFascynujące to ciacho :) Widziałam je na innych blogach i coraz bardziej się przekonuję, że muszę spróbować je upiec - magia w kuchni to świetna sprawa przecież! :)
OdpowiedzUsuńGosia ;)
OdpowiedzUsuńWitam chcialabym sie zapytac co mogla bys zaproponowac zamiast dodania orzechow?
Można eksperymentować ze smakami dowolnie, np. choćby poprzez dodanie esencji waniliowej lub kawy. Nie wiem tylko, jakie proporcje składników byłyby odpowiednie.
UsuńWłaśnie się upiekło ;)Zobaczymy rano
OdpowiedzUsuńDodałem polewę czekoladową
Chyba nie będzie zamocno słodkie;)
Adam
Ciasto wyszło bardzo dobre:) Wyszły mi 3 warstwy, z tym że pierwsza od spodu budyniowa wyszła jasna - czekolada nie zabarwiła tej części. Wydaje mi się że rozpuszczona czekolada była zbyt gęsta? Ale mimo wszystko bardzo smakowało:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasia
Bardzo ciekawy blog od godziny przeglądam przepisy.Wiele z nich mam ochotę wypróbować .Zaczynam od ciasta.Brakuje mi tylko podziału na kategorie.
OdpowiedzUsuń