Kotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie z makaronem.
Jeżeli masz dość zwykłych mielonych, "podrasuj" je moim sposobem :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- około 600 gramów mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, ale można dowolnie zamienić)
- 1 mała cebula
- 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 200 gramów pieczarek
- 4 łyżki natki pietruszki (dałam 2 i prawie tej natki nie widać)
- 1 jajko
- 100 gramów orzechów włoskich, zmielonych bardzo drobno (jeżeli chcesz użyć inne orzechy - upraż je przed zmieleniem)
- około 200 gramów fety
- sól (bardzo mało ze względu na to, że feta jest słona)
- pieprz
Wykonanie:
1. Pieczarki obierz i pokrój bardzo drobno. Smaż na bardzo niewielkiej ilości oleju (a najlepiej bez) tylko dopóki nie odparuje z nich woda.
2. Do mięsa dodaj cebulę, pieczarki, pieprz, czosnek, jajko, niewielką ilość soli. Ugnieć mięsną masę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
3. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją na noc do lodówki.
4. Na drugi dzień: ugnieć na jednolitą masę fetę z orzechami.
5. Nadziewaj kotlety serem.
6. Obtocz mielone w bułce tartej.
7. Smaż na oleju z każdej ze stron, najlepiej na niewielkim gazie.
8. Podawaj na ciepło lub zimno.
Kotlety można też podać z sosem pomidorowym (mój dodatkowo zawierał chilli). Zrobiłam go następująco: puszkę pomidorów bez skórki (można dać też 1,5 puszki) gotowałam z zeszkloną połową małej cebuli, 3 ząbkami czosnku (przeciśniętymi przez praskę), chilli pokrojoną bardzo drobniutko, pieprzem, suszoną bazylią i solą. Wszystko miesza się do momentu, kiedy sos zaczyna gęstnieć i podaje gorący razem z kotlecikami, najlepiej do makaronu.
Smacznego :)
A podrasuję!!!, podrasuję!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na kotlety, już sobie wyobrażam ten wyrazisty smak :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na urozmaicenie dania.
OdpowiedzUsuńjestem pewna,że wypróbuję Twój przepis :)
piękne zdjęcia i cudowne potrawy
pozdrawiam :)