Dzisiaj zapraszam na delikatne, maślane rogaliki. Są pyszne! Zrobiłam je z gotową masą makową (nie miałam czasu, żeby robić ją sama). Bardzo wszystkim smakowały.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przepis znaleziony na forum Cincin.pl
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła (10 dkg)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suchych drożdży
- 3 duże jajka
- 4 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki masła (do posmarowania rogalików)
- jajko (do posmarowania rogalików)
Wykonanie:
1. Drożdże wsyp do naczynia, dodaj do nich po jednej łyżeczce cukru i mąki, następnie zalej to 1/4 szklanki ciepłego mleka (nie może być zbyt gorące). Wymieszaj składniki i odstaw naczynie na parę minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
2. Resztę mleka zagotuj z masłem i cukrem. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
3. Dodaj do masła mąkę, jajka, sól i rozczyn.
3. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż przestanie lepić się do rąk (zajmie to kilka dobrych minut).
4. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto, ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
5. Następnie podziel ciasto na trzy części i każdą rozwałkuj na kształt koła (mniej więcej 22 cm średnicy).
6. Każde koło podziel na 8 trójkątów.
7. Ułóż dowolne nadzienie na rogalikach, u mnie to masa makowa z puszki. Można użyć marmolady, Nutelli, masy twarogowej.
8. Zwijaj rogaliki.
9. Ułóż rogaliki na blaszce i posmaruj je roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem.
10. Przykryj blaszkę ściereczką i odstaw rogaliki na 10-15 minut do wyrośnięcia.
11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 10 minut.
12. Od razu po wyjęciu posmaruj je ponownie roztopionym masłem. Posyp makiem lub cukrem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego :))
Pyszności...a na dodatek z makiem..mniam..
OdpowiedzUsuńCudne te Twoje rogaliki, w sam raz do wieczornej kawki:-)
OdpowiedzUsuńPyszniaste rogaliczki. Śliczne są :)
OdpowiedzUsuńO matulu ,palce lizać:)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie tak apetycznie:)Dzięki Pani przepisom na nowo odkrywam świat kuchni.Agnieszka
OdpowiedzUsuńjakie zgrabne :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) mam masę makową więc zrobię :D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Z pewnością je zrobię i dam znać jak wyszły :)
OdpowiedzUsuńTak jak mówiłam. Zmotywowałam się i są. Dziękuje za inspirację :) http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/07/rogaliki-drozdzowo-maslane.html
UsuńPrzeoczyłam Twój wpis :/ Dziękuję za linka :) Rogaliki wyszły cudne! Pozdrowienia :)
UsuńRogaliki pyszne.polecam.:-)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :)
UsuńWygladaja ciekawie,sprobuje zmodyfikowac nadzienie,bo niezbyt mi odpowiada mak z puszki.Mysle ze idealnym bedzie z orzechow wloskich drobno zmielonych,ze skorka pomaranczowa i rodzynkami,z dodatkiem rumu i kremowki (nadzienie do nalesnikow ala Gundel)Pozatym dzieki za super przepis.
OdpowiedzUsuńRogaliki przygotowała Pani Jolanta Jakubiec :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i59.tinypic.com/15s58ap.jpg[/img]