24 marca 2013

FIGOLLI - WIELKANOCNE CIASTECZKA NADZIEWANE MIGDAŁAMI



Figolli (figolla - pojedyncze ciastko) to maltańskie ciasteczka wielkanocne, które stanowią jedną ze świątecznych tradycji na wyspie. Pięknie udekorowane są wręczane rodzinie i bliskim w wielkanocną niedzielę. Tradycyjnie figolli miały kształt baranka, ryby, ale obecnie nie jest to obowiązkiem. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Przy okazji pieczenia ciastek miałam okazję przetestować cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem firmy Kamis. Nuta jednej z moich ulubionych przypraw delikatnie przebija się przez smak cytrusów i migdałów :). 

Zainspirowałam się przepisem znalezionym tutaj


Składniki na ciasto: 

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów cukru pudru
  • 200 gramów masła/masła roślinnego
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 2 cytryn (wyparzonych i nienawoskowanych)
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu



Wykonanie:

1. Zagnieć wszystkie składniki na ciasto. 
2. Uformuj ciasto w gruby wałek i podziel na pół.



3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę. 
4. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wykrawaj z niego wzory za pomocą foremek. 




Składniki na nadzienie:

  • 300 gramów cukru pudru
  • 300 gramów mielonych migdałów (tzw. mączka migdałowa)
  • 2 białka
  • skórka otarta z całej cytryny i pomarańczy (wcześniej wyparzonych i nienawoskowanych)
  • łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Wykonanie:

1. W blenderze połącz ze sobą wszystkie składniki na farsz. 
2. Na środku połowy ciastek połóż farsz.



3. Na kawałki ciast z nadzieniem wyłóż pozostałe wycięte wzory. Sklej brzegi. 
4. Na ciastkach można wycisnąć wzorki, np. za pomocą widelca. 



5. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do złotego koloru)
6. Upieczone i zimne ciasteczka dowolnie udekoruj. 

Przepis na lukier królewski znajdziesz tutaj



*Post zawiera lokowanie produktu. 

  Cytrynowe wypieki

10 komentarzy:

  1. Od zeszłych wakacji jestem zakochana w Malcie :) Ciasteczka piękne i pewnie przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze:-), nigdy ich nie jadłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wyglądają uroczo! Tworzysz cuda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne maleństwa, wiosenne, zapraszam do dodawania przpisów do mojej wielkanocnej zabawy, można przy okazji wygrać małą nagrodę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne! Dziękuję za cudowny przepis! Kasia z Mielca

    OdpowiedzUsuń
  6. A te maczke migdalowa mozna gdzies kupic czy trzeba zmielic z calych migdalow? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić już gotową mąkę lub zmielić migdały samemu. Migdały mają być bez skórki.

      Usuń