20 marca 2012

TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA



Inne nazwy: sałatka warzywna, rosyjska, olivieh salad (wersja perska z gotowanym kurczakiem) i Olivier salad. 
Kocham sałatkę jarzynową! Lubię jeść ją na świeżym chlebie (tak tak...wiem, że to dziwne :)).
Sałatka jarzynowa od lat pojawia się na świątecznych stołach mojej rodziny (podejrzewam, że u Was także :)).

Zbliża się Wielkanoc, więc mam nadzieję, że przepis na sałatkę przyda się początkującym fanatykom gotowania :). 

Przedstawiona poniżej wersja jest wegetariańska. Jeżeli wolicie mięsne smaki, to może wkroić do dania aromatyczną kiełbasę lub ugotowaną wraz z cebulą pierś z kurczaka (Iran obchodzi niedługo nowy rok, więc takie sałatki na pewno znajdą się na ich stołach ;)).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na pokaźną misę (możecie dowolnie zmieniać ilość składników):

  • majonez (dla osób na diecie gęsty jogurt)
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół małego selera
  • 3 jajka
  • puszka groszku (jeżeli lubicie kukurydzę w sałatce, to dajcie pół puszki groszku i pół puszki kukurydzy)
  • pieprz (duużo)
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula


Wykonanie:

1. Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw do  ostygnięcia. 
2. Ugotuj jajka na twardo (Do gotującej się i osolonej wody włóż jajka i gotuj przez około 10 minut). Zimne jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. 
3. Ugotowane warzywa obierz ze skórek i pokrój w dość drobną kostkę. 
4. Do dużej miski przełóż groszek, pokrojone warzywa i jajka, pokrojone w kostkę ogórki, jabłko i cebulę. 
5. Zmieszaj warzywa z dwiema łyżkami musztardy i majonezem (majonezu lub jogurtu tyle, aby nadać sałatce konsystencji widocznej na zdjęciach). 
6. Dopraw sałatkę pieprzem. Nie używam do sałatki soli, gdyż według mnie dzięki słonemu majonezowi nie potrzeba dodawać więcej soli. 
7. Włóż sałatkę na parę godzin do lodówki, aby składniki się "przegryzły". 


 

11 komentarzy:

  1. A na Śląsku to szałot :) I to właśnie bez niego nie wyobrażam sobie Wielkanocy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna babeczka z tej sałatki, tez lubię sałatkę, ale jem ją bez chleba, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna jest taka tradycyjna sałatka:) Bardzo fajnie ją podałas:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też jem ją na chlebie;) Jestem jej oddaną fanką:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój przysmak jeszcze z dzieciństwa. Pamiętam, jak pomagałam mamie kroić warzywa... Ładnie podane :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. niebo w gebie :) juz nie moge sie doczekac swiat, bo tak w polowie roku dla samej siebie sie nie chce robic (nie ukrywajmy duzo krojenia salatka zajmuje)

    OdpowiedzUsuń
  7. przeuroczo podałaś tę naszą klasykę ;) bardzo mi się podoba. Odkąd mieszkam w kuj-pom. robię sałatkę na tutejszą nutę - żółtek nie wkrawam, tylko ucieram wraz z musztardą, śmietaną i majonezem. Niewielki trik - działa rewelacyjnie. Pozdrawiam :***

    OdpowiedzUsuń
  8. dobra ale wolę beż musztardy .

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszna, nawet majonezu nie musiałam dodawać, na wigilię w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń