22 marca 2012

OPONKI


Kolejny smak mojego dzieciństwa :) Kiedy Mama przyrządzała te obwarzanki czuliśmy, że jest w domu święto. Oprócz oponek zajadaliśmy się jeszcze usmażonymi ziemniaczkami.
Mniam mniam ;)
Mój brat jest na 5 roku stomatologii i zaczyna walkę z egzaminami. Mama rozpieszcza studenciaka i chętnie spełnia Jego zachcianki. Właśnie dlatego w naszym podgdańskim mieszkaniu zapachniało oponkami.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki: 


  • pół kilograma twarogu (najlepszy półtłusty)
  • 1 łyżeczka sody
  • pół kilograma mąki
  • 125 gramów margaryny/masła
  • pół szklanki cukru
  • olej do smażenia
  • obrane i pokrojone w większe kawałki ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu


Wykonanie:

1. Twaróg zmielić, przecisnąć przez praskę lub bardzo mocno rozetrzeć widelcem.
2. Zagnieć ciasto z podanych składników (oprócz oleju i ziemniaków ;))
3. Wyłóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę.
4. Rozwałkuj na grubość 1 cm. Wykrawaj szklanką koła, a kieliszkiem wykrawaj dziurki.
5. Wrzucaj oponki na rozgrzany olej. Kiedy jedna strona się zarumieni, przełóż na drugą stronę.
6. Dobrze jest wrzucać do oleju ziemniaki.
7. Usmażone oponki wykładaj na papierowe ręczniczki.


7 komentarzy:

  1. nie ma to jak smaki dzieciństwa :) pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oponki to również smak mojego dzieciństwa. Pochłaniałam to słodkie cudo w "mega" ilościach. Co miałam zrobić, gdy nos po zapachu kierował mnie do kuchni, a w ustach czułam nieziemski smak słodkiego smażonego ciasta. :) Pycha! Poproszę o wysłanie kilku do Wrocławia. :) Moje smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy, ale z pewnością pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A o co chodzi z tymi ziemniakami dorzucanymi do oleju? ;>
    Poprawiają walory smakowe oponek? Czy to taki smakołyk przy okazji? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakołyk to na pewno, ale dodaje się ziemniaki prawdopodobnie po to, żeby wchłaniały tłuszcz zamiast oponek :).

      Usuń
    2. dodaje sie po to zeby zmniejszyc temperature.aby oponki sie nie palily.

      Usuń
  5. Wlasnie skovzylam robic :) przepyszne z kawka :))

    OdpowiedzUsuń