19 grudnia 2011

BABKA ZEBRA (POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA)



A jednak telepatia istnieje. Opowiem od początku :)
Zaprosiłam na wieczorne winko trzy moje bardzo dobre znajome. Babski wieczór bez ciasta jest w moim domu "grzechem", więc postanowiłam upiec zebrę. Bo szybko i smaczne.
W międzyczasie zaczęłam rozmawiać z moją mamą na skype. Ku mojemu zdziwieniu mama radosnym głosem oznajmiła, że właśnie skończyła piec...zebrę :D.
Także specjalnie dla Was mam dwa ciut różne przepisy na zebrę. Mój przedstawię w tym poście, a mojej mamy w następnym :).

Zapraszam :)

Przepis na tradycyjną babkę zebrę znajdziecie TUTAJ


Przepis znalazłam na stronie Pozytywna Kuchnia i przerobiłam do własnych potrzeb. Piekłam w klasycznej tortownicy.

Składniki na ciasto:


  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka fanty
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka oleju
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru


Wykonanie:

1. Utrzyj całe jajka ze stopniowo dodawanym cukrem. Masa będzie gotowa, kiedy nabierze puszystości i zmieni barwę na kremową.
2. Do ciasta stopniowo dodawaj mąkę. Miksuj.
3. Dodawaj stopniowo olej. Miksuj na małych obrotach.
4. Następnie dodaj fantę. W dalszym ciągi miksuj na małych obrotach.
5. Na końcu dodaj proszek do pieczenia i po raz ostatni miksuj.
6. Ciasto podziel na dwie części: do jednej dodaj skórkę pomarańczową, a do drugiej kakao. Mieszamy, aby dobrze połączyć składniki.
7. Tortownicę natłuść i posyp kaszą manną lub bułką tartą.
8. Nalewamy łyżkę masy czekoladowej na środek tortownicy, na środek masy czekoladowej nalewamy łyżkę masy pomarańczowej. Postępujemy tak, aż do zapełnienia 2/3 wysokości ścianki blachy (w ten sposób dajemy ciastu miejsce na wyrośnięcie). Na schemacie pokazałam, jak nalewać ciasto, aby uzyskać efekt "zebry".



9. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
10. Upieczone ciasto będzie koloru złotawo-brązowego. Dobrze jest włożyć drewniany patyczek do środka ciasta i zobaczyć czy wychodzi czysty. Jeśli będzie oblepiony ciastem, to znaczy, że ciasto jest nie upieczone i trzeba włożyć je na trochę do piekarnika.
11. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
12. Nakłuj wierzch ciasta w kilku miejscach wykałaczką. Kiedy ciasto polejesz lukrem, część z niego wleje się do środka ciasta.



Składniki na lukier:


  • Sok z połowy pomarańczy
  • Około 2 łyżek mleka
  • Cukier puder (ilość taka, aby doprowadzić do lukru gęstego, jak śmietana)
  • Dowolna posypka

Wykonanie lukru:

1. Do miseczki dodaj sok i mleko.
2. Stopniowo dodawaj cukier puder i mieszać trzepaczką. Lukier powinien mieć konsystencję gęstszej śmietany.
3. Posyp lukier dekoracjami.
4. Odczekaj, aż lukier zastygnie i podawaj ciasto.

Zostało mi trochę białej masy i upiekłam z niej magdalenki :)


 

21 komentarzy:

  1. zeberki jeszcze nie piekłam, ale jadłam. natomiast nie tak wspaniałą - pomarańczową. Olu, bez Twych grafik nie byłoby dziś tak samo :D byłam pewna, że fale robi się smuchając w ciasto słomką :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze skórka jeszcze nie robilam..zebra i magdalenki wygladają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomite ciasto. Nigdy nie piekłam i kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne! Aleksandro ten przepis szybko zagości u mnie w domu :D zapraszam też do siebie

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze chciałam zrobić zebrę. Skuszę się po świętach! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Baaardzo słodkie wspomnienie czasów, kiedy do domu wpadało się z podwórka i jedyne co mama dawała radę wcisnąć zziajanym dzieciakom to kawałek zeberki :) Pozdrawiam i życzę wspaniałych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zebrowe paski! Po prostu WOW! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie. Mam zamiar upiec, mam tylko pytanie. Czy jest jakiś schemat na nalewanie ciasta jak ktoś ma formę "z kominkiem"? :P
    Pozdrawiam
    Alina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alino nie mam pojęcia, jak to zrobić - może nalewać ciasto równomiernie po obu stronach? Jeżeli nie wyjdą paski, to zawsze możesz powiedzieć, że upiekłaś babkę marmurkową.

      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Witam, a ja pieke ciasto wg tego przepisu (całe jasne), przekrawam na 2 warstwy i przeklam tak:
    1. ciasto
    2. dżem porzeczkowy
    3. krem karpatkowy (robiony z proszku, ale tylko ten, co się gotuje)
    4. ciasto
    5. krem karpatkowy
    6. wiórki gorzkiej czekolady, orzechy, migdały i wszystkie inne dodatki, które pięknie dekorują i smakują
    Lekko kwaśna czarna porzeczka swietnie sie komponuje z tą pomarańczowa nutą i przełamuje słodycz kremu. Polecam :-)
    Pozdrawiam Paulina z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaciekawiło mnie połączenie smakowe pomarańczy i porzeczki. Będę musiała kiedyś je wypróbować :). Pozdrowienia :))

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  10. Wczoraj upiekłam zebrę wg Twojego przepisu. To była najpyszniejsza zeberka jaką kiedykolwiek w życiu jadłam!! :)
    Po całym domu unosił się aromat pomarańczowej czekolady... coś niesamowitego :)
    Przepyszne, polecam!! A.Yogusiowa

    OdpowiedzUsuń
  11. piekłam ciasto pyszne tylko ja bym piekła z kominkiem bo środek długo trzeba dopiekac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysl z tym kominkiem :) Szybciej mozna cieszyc sie ciastem :)

      Usuń
  12. Na pewno zrobię na święta !! Juz czuje zapach jaki będzie rozchodził się po domu podczas pieczenia :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Babka pięknie pachnie i jest smaczna. Bardzo nam smakowała ta inna zebra.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wyszło przepyszne:) Trochę je zmodyfikowałam tzn podzieliłam masę na trzy części, do jednej dodałam kakao a do dwóch barwniki. Jedyny błąd jaki chyba zrobiłam to za szybko otworzyłam piekarnik po upieczeniu i ciasto mocno opadło, ale i tak smakowało wyśmienicie:)
    Pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  15. Pani Olu babka jest przepyszna!!! nigdy jeszcze tak dobrej nie jadłam. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń