17 grudnia 2011

NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU

Wykonanie: Ewa Rybińska, Zdjęcie: Aleksandra Rybińska


Ostatni z przepisów mojej mamusi :). Moja mama umieściła go na www.polska-gotuje.pl: Naleśniki z sosem bolońskim.
To ostatnimi czasy mój ulubiony obiad :) Polecam na zimowe wieczory. Rozgrzeje i nasyci :).

Składniki na sos boloński:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowe
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 sztuki ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół małej garści świeżej bazylii
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • pół cebuli, poszatkowanej
  • 10 dkg mozzarelli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka ciepłego bulionu
  • 1/3 szklanki groszku konserwowego (może być więcej)
  • 1/3 szklanki kukurydzy konserwowej (może być więcej)
  • 1/3 szklanki papryki konserwowej
  • ----------------------------------------------------
  • 8 naleśników
  • 4 łyżki natki pietruszki (do dekoracji)

 Wykonanie: Ewa Rybińska, Zdjęcie: Aleksandra Rybińska

Składniki na biały sos:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • sól (około 1/3 łyżeczki)
  • pieprz (około 1/3 łyżeczki)
  • 10 dkg mozzarelli

Wykonanie sosu bolońskiego:

1. Zmiksuj pomidory (razem z sokiem) z czosnkiem.
2. Do rondla wlej pół szklanki zimnej wody i przetarte pomidory.
3. Doprowadź na małym ogniu do wrzenia i przez następne około 30 minut gotujemy co jakiś czas mieszając. 4. Gotowy sos będzie gęsty i podczas mieszania będzie widać dno rondla.
5. Następnie do sosu dodaj oliwę, pieprz i zioła.
6. Dolej do sosu bulion.
7. Na małym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj do niej mięso. Usmażone mięso dodaj do sosu.
8. Do mięsa i sosu dodaj groszek, kukurydzę i paprykę. Gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj do sosu przetartą na tarce mozzarellę. Sos powinien być dość gęsty.
9. Na każdego naleśnika nałóż sporo sosu bolońskiego. Zwiń naleśniki.
10. Do natłuszczonej brytfanki przełóż naleśniki.

Wykonanie białego sosu i zapiekanki:

1. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj do sosu przetartą na tarce mozzarellę. Dopraw solą i pieprzem.
2.  Polej naleśniki białym sosem.
3. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut z termoobiegiem.
4. Gotowe zapiekanki udekoruj poszatkowaną natką pietruszki.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Mamusia, robiąca takie pyszności na obiad to skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne. Jakoś nie mogę się przekonać do wytrawnych naleśników, ale takie z pewnością bym spałaszowała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne naleśniory. Na wytrawnie jadłam dwa razy, były smaczne, ale czegoś im brakowało. Te na pewno będą smakować wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :D ooo przepis do wypróbowania :D zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  5. Gorące pozdrowienia dla Mamy za takie kulinarne cuda! Zapisuję! Już się cieszę na samą myśl takiego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wariacja na temat lasagne - pycha!!!! świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam kombinacje z naleśnikami w roli głównej. Zapraszam na tort naleśnikowy z kapustą i inne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj mam zamiar to wypróbować. Dam znać jak wyszło. Paula :)

    OdpowiedzUsuń