22 października 2011

SPAGHETTI CON FUNGHI E PISELLI,


Pin It



czyli spaghetti z pieczarkami i groszkiem. Makarony jada się we Włoszech na pierwsze danie - primi piatti.
Od paru dni mam ochotę na włoskie jedzenie. Robione w domu jest najsmaczniejsze :). Przez następnych parę postów przedstawię przepisy na, głównie wegetariańskie, dania włoskie. Nie jestem wegetarianką, ale nie przepadam za mięsem. Kuchnia włoska obfituje w pyszne potrawy, pełne warzyw i witamin.



Pin It


Składniki na dwie duże porcje:


  • Pół puszki groszku 
  • 4 łyżki otartego parmezanu
  • 10 dużych pieczarek
  • pół małej cebuli
  • 1/4 szklanki bulionu
  • pół szklanki kremówki
  • sól, pieprz 
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • makaron spaghetti
  • oliwa 





Wykonanie:

1. Pokrój pieczarki, cebulę i przeciśnij przez praskę czosnek. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy.
2. W osolonej wodzie ugotuj makaron. Gotowy odcedź.
3. Do zrumienionych składników na patelni wlej bulion i dodaj groszek. Gotuj około 10 minut.
4. Dodaj do sosu kremówkę i natkę pietruszki (około 4 łyżek). Dopraw i jeszcze trochę gotuj.
5. Dodaj parmezan i makaron. Wszystko wymieszaj.
6. Podawaj ciepłe.

To na tyle :)

Pozdrawiam :)


   Kuchnie Świata... Od kuchni

10 komentarzy:

  1. Pyszny i niezwykle fotogeniczny makaron :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu,pyszna ta pasta!
    Fantastyczne jest to,że włoskie makarony cudownie komponują się z czymś prostym i nieskomplikowanym.

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi pysznie! ja bym jednak z mrożonym groszkiem podała, jakoś go wolę od tego puszkowego

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis to akurat będzie pasował dla mojej córki..

    OdpowiedzUsuń
  5. brzmi super :) zapewne smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały makaron - ale te zdjęcia...mmm!

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny przepis, jesiennie skorzystam bo w koncu sezon na grzyby mamy! Upaly odeszly, chlodek przyjemnie nos rano drazni, trencz wyszedl z szafy... i grzyby juz goszcza na moim stole!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje przepisy są niezwykle inspirujące! Ja również uwielbiam gotować i nawet pozoliłam sobie ostatnio wyjśc poza takiego "intymnego" bloga i próbować stworzyć kulinarnego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię Włoską żywność!
    Nie niespodzianka :) :) :)

    OdpowiedzUsuń