Mówi się, że nie powinno się jeść kurczaków, ale ja nie umiem się im oprzeć. Na niedzielny obiad powinno się podać coś specjalnego i kurczak nadaje się do tego idealnie.
Przy okazji chciałam pochwalić się moim nowym gadżetem: brytfanką do pieczenia kurczaka. Ma to zastąpić sławną butelkę od piwa :).
Naczynie kupiłam w hurtowni pod Gdańskiem, ale znalazłam też w internecie (Pomocnicy kuchenni). Super sprawa. Polecam!
Przyprawy i zioła podane są "na oko".
Składniki:
- Kurczak
- Majeranek (około 2 łyżek)
- Papryka słodka w proszku
- Sól
- Pieprz mielony
- Imbir (ale mało, tak około od pół do całej łyżeczki)
- Chili (do smaku)
- Olej (2 łyżki)
- Miód (1 łyżeczka)
- Dowolne warzywa i grzyby
- Łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Z podanych ziół, przypraw, soku z cytryny, miodu i oleju tworzymy marynatę. Nacieramy nią kurczaka.
2. Wkładamy kurczaka do lodówki na noc.
3. Kroimy warzywa w plasterki.
4. Umieszczamy kurczaka i warzywa w naczyniu do pieczenia. Zalewamy warzywa wodą (mniej więcej do 3/4 wysokości ścianki).
5. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około godzinę.
6. W zagłębieniu, gdzie są warzywa, będzie zbierał się tłuszcz. Po upieczeniu kurczaka przelewamy go do rondla. Podgrzewamy, zagęszczamy skrobią kukurydzianą. Po ugotowaniu można dodać poszatkowane świeże zioła, np. natkę pietruszki, koperek.
7. Kurczaka podajemy na gorąco z ryżem bądź kaszą kuskus.
Smacznego!
Lubię takie gadżety kuchenne. Bardzo ułatwiają życie. A potrawa...o kurcze pieczone...świetna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kurczaka. Uważam, że mięso obiadowe takie jak kurczak, wołowina, cielęcina itp. jest bardziej korzystne dla zdrowia niż wędliny, do których dodaje się bardzo dużo chemicznych dodatków - w wyniku czego mają one często mniej niż 50% mięsa.
OdpowiedzUsuńTwój kurczaczek wygląda bardzo smakowicie :)
Dziękuję Wam obojgu :). Tomku dawno nic nie pisałeś :).
OdpowiedzUsuńUważam, że mięso z kurczaka do końca zdrowe nie jest. Często jest pełne hormonów. U mnie w domu króluje indyk. Jednak, tak jak pisałam w poście, nie mogę się oprzeć smaku pieczonego kurczaka. :)
imponująco się prezentuje taka kura!
OdpowiedzUsuńfantastyczna brytfanka... nie mam podobej, ale z przepisu skorzystam. Imbir i miód mi pasuje! Bardzo...
OdpowiedzUsuń