11 września 2013

SCHABOWE A'LA JASKÓŁCZE JAJA



Schabowe a'la jaskółcze jaja to kolejne danie, które pozwoliło mi przetestować jaja Farmio. Podobnie, jak przy przygotowaniu tortilli z ostrą salsą, tak i teraz pozytywnie oceniam smak jajek i kolor żółtek. Do testów ponownie wybrałam duże jajka i od kur z wolnego chowu. 

Moja dzisiejsza propozycja sprawdzi się na uroczystym obiedzie i na Wielkanoc. Można też plastry takiego kotleta wykorzystać do kanapek. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka Farmio, ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • plastry wędzonej szynki*, ilość wystarczająca, by pokryć 4 kotlety schabowe
  • 4 plastry schabu, rozbite na kotlety schabowe
  • pieprz
  • sól
  • mąka
  • bułka tarta
  • jajko, roztrzepane

* Najlepiej jest użyć dużej szynki, aby jeden jej plaster przykrył całego kotleta. Łatwiej jest wtedy zwinąć mięso w rulon. 



Wykonanie:

1. Oprósz kotlety schabowe solą i pieprzem. Wmasuj przyprawy i czosnek w mięso. 
2. Na każdym kotlecie ułóż plastry szynki i połóż na nich po jednym jajku. 



3. Zawiń jajko w mięso. 


4. Obtocz kotlety w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. 
5. Smaż na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na niewielkim gazie. 
6. Podawaj na ciepło, rozkrojone na pół. 

Smacznego :)


Post zawiera lokowanie produktu. 

7 komentarzy:

  1. Lubimy, lubimy takie kotlety :) Moje dzieci uwielbiają reklamę jaj firmy Farmio. Muszę się za nimi rozejrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te zawijaski zdecydowanie wole twoja 'polska' wersje od tej angielskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi nie wyszły tak piekne, dlatego spielam mieso wykalaczka. Cudowny smak :-)

    OdpowiedzUsuń