Schabowe a'la jaskółcze jaja to kolejne danie, które pozwoliło mi przetestować jaja Farmio. Podobnie, jak przy przygotowaniu tortilli z ostrą salsą, tak i teraz pozytywnie oceniam smak jajek i kolor żółtek. Do testów ponownie wybrałam duże jajka i od kur z wolnego chowu.
Moja dzisiejsza propozycja sprawdzi się na uroczystym obiedzie i na Wielkanoc. Można też plastry takiego kotleta wykorzystać do kanapek.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka Farmio, ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- plastry wędzonej szynki*, ilość wystarczająca, by pokryć 4 kotlety schabowe
- 4 plastry schabu, rozbite na kotlety schabowe
- pieprz
- sól
- mąka
- bułka tarta
- jajko, roztrzepane
* Najlepiej jest użyć dużej szynki, aby jeden jej plaster przykrył całego kotleta. Łatwiej jest wtedy zwinąć mięso w rulon.
Wykonanie:
1. Oprósz kotlety schabowe solą i pieprzem. Wmasuj przyprawy i czosnek w mięso.
2. Na każdym kotlecie ułóż plastry szynki i połóż na nich po jednym jajku.
3. Zawiń jajko w mięso.
4. Obtocz kotlety w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
5. Smaż na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na niewielkim gazie.
6. Podawaj na ciepło, rozkrojone na pół.
Smacznego :)
Post zawiera lokowanie produktu.
podoba mi się ten pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! :)
OdpowiedzUsuńLubimy, lubimy takie kotlety :) Moje dzieci uwielbiają reklamę jaj firmy Farmio. Muszę się za nimi rozejrzeć.
OdpowiedzUsuńMożna je kupić w Almie i Realu :)
UsuńW biedronce tez :)
UsuńFajne te zawijaski zdecydowanie wole twoja 'polska' wersje od tej angielskiej :)
OdpowiedzUsuńMi nie wyszły tak piekne, dlatego spielam mieso wykalaczka. Cudowny smak :-)
OdpowiedzUsuń