30 marca 2013

MARCHEWKI Z KRUCHEGO CIASTA - WIELKANOCNA DEKORACJA


Marchewki z kruchego ciasta mogą posłużyć, jako oryginalne podanie sałatki, np. jarzynowej.  

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Pomysł zaczerpnęłam ze strony: klik!

Składniki:


  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 gramów masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 białko do smarowania
  • 100 ml śmietany kwaśnej 
  • pół łyżeczki soli
  • barwnik pomarańczowy (dla koloru), u mnie kurkuma, bo nie mogłam znaleźć w sklepach barwników


Wykonanie:

1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
2. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na około 20 minut lodówki.
3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto i potnij na około 1,5 cm szerokie i długie na około 30 cm paski. Uformuj z pasków ruloniki.



4. Metalowe rurki owiń folią aluminiową i nawijaj na każdą jeden pasek ciasta.



5. Na blasze ułóż rurki na stojąco.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
7. Zimne zdejmij z rurek.
8. Marchewki udekoruj liśćmi, np. pietruszki lub sałaty.

:)

3 komentarze:

  1. Te marchewki zawsze mnie zachwycają ... niezwykle dekoracyjny sposób podania sałatki :)
    Wszystkiego dobrego Aleksandro ... zdrowych , radosnym , pełnych miłości Świąt Ci życzę ...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu ale Ty masz świetne pomysły:-), super wygląda taka dekoracja.
    Wesołych Świąt:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne marchewki! Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń