W mojej rodzinie istnieją dwie szkoły przygotowywania zapiekanego ryżu z jabłkami. Jedni lubią jabłka zetrzeć na tarce i podsmażyć przez kilka minut razem z cukrem. Inni (w tym ja) kroją jabłka na cienkie kawałki i ich nie przetwarzają. Wtedy jabłka są wciąż chrupiące i zachowują swój kształt. Dla małych dzieci polecam wersję ze smażonymi jabłkami.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 2 szklanki pełnego mleka (być może będzie potrzeba więcej mleka)
- 1,5 szklanki ryżu
- cukier (około 5 łyżek)
- sól
- cynamon (opcjonalnie)
- 3 łyżki niesolonego masła
- cukier i kwaśna śmietana (do podania)
Wykonanie:
1. Ugotuj ryż na mleku z 1 łyżką cukru i solą (soli tyle ile lubicie, ja używam od połowy do 1 łyżeczki).
2a. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Usmaż z pozostałymi łyżkami cukru, cynamonem (opcjonalnie) i łyżką masła. Kiedy zmniejszy się ilość soku masa będzie gotowa.
2b. Umyj jabłka i pokrój je na cienkie kawałki. Posyp je cukrem i cynamonem (opcjonalnie).
3. Formę, w której będziesz piec zapiekankę, posmaruj odrobiną masła.
4. Na spód formy wyłóż 1/3 ryżu. Na ryż wyłóż połowę masy jabłkowej bądź posypane cukrem plasterki jabłek.
5. Na jabłkach wyłóż kolejną część ryżu i na niej resztę jabłek. Przykryj jabłka ryżem.
6. Na ryżu rozsmaruj pozostałą ilość masła (2 łyżki w przypadku obu wersji zapiekanki).
7. Piecz około 40 minut w 180 stopniach.
pycha czasami robię sobie taką jako podwieczorek albo kolację jak ma ochotę na coś słodkiego:)
OdpowiedzUsuńJa wolę jabłuszka z cukrem :)
OdpowiedzUsuńDo tego na koniec dodaję bitą śmietaną na osobnym talerzu. Chyba kwestia przyzwyczajenia :)
Pozdrawiam. Swietne przepisy Aleksandro i wyglądają bardzo apetycznie
A jak mam jabłka swoje w słoiku to też może być? Mam ochotę na taki deserek i chyba jeszcze sobie dzisiaj zrobię!!!
OdpowiedzUsuńNie widzę problemu :))
UsuńPyszności;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie danie ,super! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryz z jabłkami ;d
OdpowiedzUsuńPrzepadam za ryżem z jabłkami..ale robię w trochę inny sposób..muszę pojutrze zrobić :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto taka polska klasyka :) jak byłam mała babcia często przygotowywała taki ryż :) pycha...dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńIle porcji ztego wychodzi? Zamierzam zrobić jutro :)
OdpowiedzUsuńZależy ile jedna osoba u Pani jada :). Wydaje mi się, że 4 dorosłe osoby spokojnie się najedzą. Pozdrowienia :)
UsuńMam ryz w saszetkach i nie wiem jak go ugotowac tez w mleku?
OdpowiedzUsuńNależy przesypać ryż z saszetek (najlepiej jeszcze wcześniej opłukać) i dopiero wtedy gotować. Pozdrawiam.
UsuńNie może być ryż gotowany na wodzie? Wdaje mi się, że przed laty tak robiłam, ale już nie pamiętam, a dzisiaj mam wielką ochotę na ryż zapiekany z jabłkami - Basia
OdpowiedzUsuńMoże być, ale na mleku jest smaczniejszy :)
UsuńDzieki, smakuje ;P
OdpowiedzUsuńBardzo jest lubiany taki ryz u nas w rodzinie i jak tylko zaczynaja spadac jablka z drzewa robie czesto na kolacje.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa słodkie jabłka też mogą być czy nie bardzo?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można użyć słodkich :)
UsuńDawno jadlam ;) chyba zrobie ;)
OdpowiedzUsuńa naczynie przykryc do pieczenia czy nie?
OdpowiedzUsuńJa nie przykrywam. Pozdrawiam :)
Usuń