28 stycznia 2013

ŁACIATY SERNIK



Wystarczy odrobina kreatywności, żeby powstało ciasto wyjątkowo smaczne. Sernik ten to wariacja na temat sernika na białkach; spód jest taki sam, jak w serniku Tiramisu
Najsmaczniejsza jest czekoladowa część, ponieważ smakuje niczym Nutella :). Pycha! 

Gorąco polecam!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Przepis na 23 cm tortownicę. 

Składniki na spód:

  • 2 duże opakowania herbatników (po zmieleniu musi ich być około 1 szklanki)
  • pół szklanki zmielonych na mąkę i prażonych orzechów laskowych lub migdałów (bez skórek)
  • około 70 gramów stopionego masła 



Wykonanie:

1. Pokrusz herbatniki i zmiel je na mąkę.
2. Rozpuszczone i przestudzone masło wlej do herbatników i orzechów, zmieszaj wszystko ze sobą. 
3. Wyłóż tortownicę herbatnikami. Wyrównaj masę i dociśnij na całej powierzchni. Masa powinna być plastyczna, ale niezbyt tłusta. 
4. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania masy. 





Składniki na masę serową:


  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego/kokosowego/waniliowego
  • 1 duża puszka (530 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 białka
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • aromat - 3-4 łyżki dowolnego likieru
  • 200 gramów kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 gramów ciemnej czekolady
  • 50 gramów mlecznej czekolady
  • 2 pełniejsze łyżki zmielonych herbatników ze zmielonymi i prażonymi orzechami (najlepiej laskowe)
  • kakao i wiórki czekoladowe (najlepiej czekolady białej i ciemnej) do dekoracji


Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Natłuść i posyp mąką tortownicę o wymiarach 23 cm.
2. W misce wymieszaj (najlepiej za pomocą dużej trzepaczki) ser, mąkę lub budyń, mleko skondensowane, białka, sok z limonki i aromat. Mieszaj krótko - tylko do połączenia się składników.

3. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej jedną szklankę masy serowej i zmielone herbatniki z orzechami. 
4. Przelej masę serową do tortownicy i w różnych odległościach nakładaj na nią masę czekoladową. Piecz przez około 40-50 minut (masa powinna być prawie zastygnięta). Na spodzie piekarnika umieść duże naczynie z wodą. 
5. Wyjmij sernik z piekarnika i rozprowadź na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem.
6. Wstaw ciasto ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 15 minut.
7. Upieczony sernik pozostaw na około godzinę w piekarniku (uchyl jego drzwiczki) i pozwól aby powoli stygł. Po upływie tego czasu wyjmij sernik i ostudź całkowicie.

8. Posyp sernik kakao i udekoruj wiórkami czekoladowymi. 

Smacznego :))

13 komentarzy:

  1. ale świetne te kropki wyszły :) w ogóle widać że bardzo aksamitny, aż szkoda, że ja już swój spałaszowałam tak szybko, bo mi znów sernika się chce! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nad tymi łatkami jeszcze troszkę musimy popracować...bo w jednym miejscu nam się zagubiły ;).
      Dziękuję za miły komentarz :))

      Usuń
  2. Zaintrygował mnie ten przepis, przy najbliższej okazji muszę wypróbować!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny łaciatek :)))))

    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki sernik mogłabym jeść i jeść, ponieważ tych zwykłych nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda. Ja lubię każdy sernik :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdy sernik bez rodzynek jest pyszny, a jeśli jeszcze tak wygląda to nic tylko jeść! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne ma te łatki .
    A serniki kocham miłością wielką.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik to moje ulubione ciasto. Przeważnie piekę zwykły, bez spodu. Myślę jednak, że na urodziny, dla gości pokusze się o zrobienie tego.
    tylko przepis musze skopiować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale z tymi czekoladowymi kropeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, czy białka mają być ubite na pianę ? Będę wdzięczna za odpowiedź, gdyż planuję ten sernik w świątecznym menu. Pozdrawiam świątecznie i dziękuję za bardzo inspirujący blog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i cieszę się, że podoba się Pani nasz blog :). Białek nie ubija się, a jedynie miesza za pomocą trzepaczki razem z innymi składnikami (punkt 2 w opisie).
      Pozdrawiam i życzę miłej Wielkanocy. :)

      Usuń