22 czerwca 2012

BABKA CYTRYNOWA Z JAGODAMI I MAKIEM


To ciasto łączy w sobie składniki, które uwielbiam: jagody i cytrynę. Polecam podać ciasto z owocami w syropie bergamotkowo-cytrynowym

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na 23 cm tortownicę lub formę do babek:

  • 220 gramów masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 190 gramów cukru
  • 5 jajek
  • 270 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • skórka z 2 dużych cytryn (nienawoskowanych)
  • 3/4 szklanki jagód lub borówek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łyżki maku
  • sok z półtorej dużej cytryny (na syrop)
  • 85 gramów cukru (na syrop)

Wykonanie:

1. Ubij jajka z cukrem na puszystą i kremową masę.
2. Wciąż miksując dodawaj do masy cienkim strumieniem masło. Dodaj esencję waniliową.
3. Mieszając masę łyżką stopniowo dodawaj do masy mąkę (razem z proszkiem i sodą). 
4. Dodaj do ciasta mak, skórkę cytrynową i jagody. 
5. Wylej ciasto do uprzednio natłuszczonej i posypanej kaszą manną blachy. 
6. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
7. Upieczone ciasto przestudź na kratce kuchennej. Nakłuj je w kilku miejscach patyczkiem. 
8. Kiedy ciasto będzie się studzić przygotuj cytrynowy syrop: na małym gazie rozpuść cukier (85 gramów) w soku cytrynowym. Nie zagotowuj. Ciepłym syropem nasącz ciepłe ciasto. 


Składniki na masę:

  • 300 gramów wysokotłuszczowego serka twarogowego, np. Philadelphia (polecam dla osób, którym nie przeszkadza jej słoność).
  • skórka z 2 dużych cytryn
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • około 5 łyżek cukru pudru (w zależności od Waszego smaku i konsystencji masy) 
  • świeże owoce

Wykonanie:

1. Za pomocą kuchennej trzepaczki utrzyj ser z wszystkimi składnikami na puszystą masę.
2. Rozsmaruj krem na cieście. 
3. Udekoruj ciasto świeżymi owocami. 


Poznaj moje inne przepisy:


Rok wcześniej na blogu: Rumowo-czekoladowe cupcakes z kremem z marakui
Dwa lata temu na blogu: Brutti ma buoni

czJagody 2012

15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. o faktycznie dobrze napisane :) wspaniała biała dama :)

      Usuń
  2. Babke z makiem robiłam, ale takiej z dodatkiem jagód i twarożkowym kremem jeszcze nie próbowałam. Wygląda kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity!

    Aleksandro, jakim aparatem robisz zdjęcia?

    Pozdrawiamy, Mr.&Mrs.S.

    OdpowiedzUsuń
  4. looks lovely and delicious...mouthwatering!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna! Połączenie cytryny i jagód w babce, to niesamowity pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany! jest wprost oszałamiająca, obezwładniająca zmysły! genialna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Och,jest piękna! Elegancka,naprawdę.
    Pyszna musi być. Jagody są pycha, cytryna również:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dostojnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne połączenie smaków Robiłam wczoraj wyszło super

    OdpowiedzUsuń