4 września 2011

TAGINE Z INDYKIEM I PIECZARKAMI + SZPARAGI I KUSKUS


Bardzo często goszczą w moim domu potrawy przygotowane w tagine. Bardzo wygodne przygotowanie obiadu, bo potrzebujemy tylko jeden garnek.
Lubię kuchnię marokańską za masę przypraw, warzywa i kuskus :).
Tureckie oko, które widać na zdjęciach dostałam 4 lata temu od znajomej pochodzącej z Maroka. Skojarzyło mi się z nią :).

Tagine i mój kuchenny nieład artystyczny :D

Podane składniki są dla 3 - 4 osób. 
Przepis, który przedstawię poniżej jest moim autorskim. 

Składniki:

  • 2 grube plastry piersi indyczej
  • 3 ziemniaki
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • 10 pieczarek
  • szklanka bulionu
  • 1 średnia cebula
  • biały pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • Odrobina szafranu (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • zielone szparagi (tak po 5 na osobę)
  • pół łyżeczki cukru i łyżeczka masła (do szparagów)
  • 1 szklanka kaszy kuskus (ja kupuję razową)
  • 2 szklanki bulionu lub wody (do przygotowania kaszy)


Wykonanie:

1. Ceramicznych garnków nie należy stawiać na gazie, gdy są puste, więc przed włączeniem kuchenki nalej do tagine odrobinę oleju i przełóż drobno-pokrojoną cebulę. 
2. Włącz kuchenkę na mały ogień. Minie chwila zanim tagine się nagrzeje. 
3. Piersi z indyka umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i smaż, aż do zrumienienia się mięsa. Lubię kiedy spód garnka lekko się przypali, wtedy sos jest bardziej aromatyczny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Dodaj przyprawy, ale nie szafran. Smaż jeszcze przez chwilę. Zalej bulionem. 
5. Obierz ziemniaki i pokrój w większą kostkę, papryki pokrój w paseczki, pieczarki obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Dodaj warzywa do garnka. Przykryj pokrywką. 
6. Bulion, którego użyłam był dość słony, więc nie soliłam potrawy. 
7. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodaj do sosu szafran (Rozetrzyj szafran z odrobiną cukru.  Zalej kilkoma łyżeczkami wrzącej wody. Mieszaj, aż woda nabierze pomarańczowej barwy. Wodę szafranową należy dodawać stopniowo do sosu. Musisz próbować, by nie dodać za dużo szafranu - potrawa może być zbyt gorzka). 
8. Podgrzej 2 szklanki bulionu lub zagrzej wodę. Będziemy robić kuskus :). Zasada jest prosta: płynu musi być dwa razy więcej niż kaszy. Zdecydowanie najlepszy jest kuskus zrobiony na bulionie. Do średniej miski przesyp szklankę kaszy. Zalej to płynem. Zamieszaj. Przykryj pokrywką i odstaw do napęcznienia kaszy. Jeśli używacie wody, to trzeba lekko posolić kaszę. Można też dodać odrobinę masła. 
9. Umyj szparagi. Odetnij około pół cm końcówki. Zwiąż szparagi sznurkiem. W wąskim a długim garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej cukier i masło. Włóż szparagi (główki nie muszą być przykryte wodą. Są na tyle delikatne, że wystarczy im do ugotowania para) do wody, tak aby stały. Gotuj, aż będą al dente. 
10. Podajemy gorące.



I taki właśnie marokański obiadek dzisiaj miałam :)

Smacznego :)

Kuchnie Świata... Od kuchni

7 komentarzy:

  1. przyznam się od razu, bez bicia i ze świadomością konsekwencji.... zazdroszczę Ci takiego tagine... kocham białe gadżety w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana bić nie będę ;). Mój tagine jest szary... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super obiadek:) Chętnie bym się na niego załapała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekny ten taginowy garnek i pyszna jego zawartosc.
    Szparagow bym pozazdroscila o tej porze roku, gdyby nie fakt, ze 2 peczki zamrozilam.

    OdpowiedzUsuń
  5. A da sie sie to ugotowac w zwyklym garnuszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można w garnku z grubym dnem. Można też spróbować przygotować danie w piekarniku :)

      Usuń