16 lutego 2010

Kurczak z warzywami.


Zdrowo, szybko i kolorowo. 

Składniki

3 pojedyncze piersi z kurczaka
Ugotowany ryż
Vegeta
Pieprz
Kurkuma
Kolendra
Natka pietruszki
Dowolne warzywa (ja lubię kiełki, marchew, paprykę, kalafiora, groszek, kukurydzę, itp.)
1 średnia cebula
Chili w proszku
Przecier pomidorowy
Pieczarki

Wykonanie

Danie to wykonuję na dwóch patelniach - dobrze, by jedna z nich była z wysokimi ściankami a'la wok. Ja mam taką: 

1. Na jednej patelni na małej ilości tłuszczu smażymy drobno-posiekaną cebulę. Kiedy będzie lekko szklista dodaję do niej pokrojonego kurczaka. Smażymy po obu stronach. Kiedy będzie lekko podrumieniony dodajemy vegetę, kurkumę, kolendrę, pieprz i chili. Smażymy kolejne kilka minut. Następnie zalewamy około połową szklanki wody i dusimy do wyparowania wody. 




2. Na patelni a'la wok podsmażam pokrojone pieczarki. Następnie dodaje pokrojone warzywa. Smażymy je razem. 




3. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich smażonego kurczaka. Podsmażamy razem. Potrawkę zalewamy małą ilością wody wymieszanej z 1 łyżką przecieru pomidorowego. Dusimy ponownie kilka minut. 

4. Gotowe danie podajemy z ryżem lub kaszą. 

1 komentarz:

  1. na dzisiaj najbardziej mi się podoba, że kolorowo.. mam dosyc szarości :-)

    OdpowiedzUsuń