23 stycznia 2014

DROŻDŻOWY WIENIEC Z ORZECHAMI


Uwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz. 

Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na masę orzechową:

  • 350 gramów mieszanki zmielonych orzechów włoskich i laskowych (można użyć fistaszków, migdałów, itp.)
  • 4 łyżki masła, niesolonego i miękkiego
  • 80 gramów cukru pudru
  • śmietana kremówka (ilość aby masa nabrała konsystencji pasty)
  • 2 cukry waniliowe
  • białko 


Wykonanie:

1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Składniki na duży wieniec:

  • 2 jajka
  • 50 - 60 dkg mąki pszennej (+ odrobina do oprószania stolnicy)
  • 25 gramów świeżych drożdży (lub 7 gramów suchych)
  • pół szklanki mleka
  • 150 gramów masła, w temp. pokojowej
  • 80 gramów cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko do posmarowania ślimaczków
  • lukier
  • gruby cukier do posypania

Wykonanie:

1. Wymieszaj ze sobą drożdże, cukier i ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące). 
2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut - gotowy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany i będzie "pracował". 


3.  Do rozczynu dodaj pozostałe składniki na ciasto.


4. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w mikserze, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodzić od ręki. 


5. Uformuj z ciasta kulę. Przykryj miskę, w której znajduje się ciasto ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.


6. Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na bardzo dyży prostokąt.


7. Posmaruj ciasto masą orzechową.


8. Zwiń ciasto w rulon.


9. Połącz dwa końce rulonu, aby utworzył się wieniec.


9. Natnij wieniec w kilku miejscach za pomocą nożyczek.


10. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.


11. Piecz wieniec w temp. 180 stopni przez lekko ponad godzinę. Jeżeli wierzch będzie się zbyt mocno zarumieniał przykryj go folią aluminiową.
12. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
13. Zimne ciasto posmaruj lukrem i posyp grubym cukrem.


6 komentarzy:

  1. Przepiękny! Wow, na pewno do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam wczoraj drożdżowe, bo lubię, zwłaszcza zimą. Twój wieniec - cudny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie zrobiłaś ten wieniec. Tak smacznie wygląda, że aż pachnie drożdżowym ciastem i tym orzechowym nadzieniem. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieniec drożdżowy od mojej blogowej znajomej Ani Słomeczki z green plums.

    [img]http://i59.tinypic.com/2n93ee.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń