10 listopada 2014

PIERNIK STAROPOLSKI (DOJRZEWAJĄCY) ETAP 1


W tym roku nasze święta zapowiadają się wyjątkowo skromnie, więc przygotuję tylko te potrawy, które są tradycyjne. Jednym z ciast, które zrobię będzie mój ukochany piernik staropolski, który łączy w sobie moje ulubione smaki bożonarodzeniowe.
Przepis podzielę na dwa posty. Dzisiejszy będzie dotyczył przygotowania ciasta, natomiast parę dni przed Wigilią pokażę post końcowy (pieczenie, przekładanie, dekorowanie).  

Etap 2 znajdziecie tutaj: link http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2014/12/piernik-staropolski-dojrzewajacy-etap-2.html

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Przepis Tadeusza Żakieja (z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole").

Podaję składniki na dwa duże pierniki, natomiast na zdjęciach pokazuję przygotowanie ciasta z połowy porcji.

Ciasto należy przygotować na 2-5 tygodni przed świętami.

Składniki:


  • pół kilograma miodu
  • 250 gramów masła 82% (można użyć 125 gramów masła i 125 gramów smalcu)
  • 3 paczki przyprawy do piernika*
  • 2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 kilogram mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka


*Kupując przyprawy do piernika zwróćcie uwagę na skład. Wielu producentów dodaje do mieszanek zupełnie niepotrzebne mąkę i cukier.

Wykonanie etapu 1:

1. W rondlu na małym ogniu rozpuść masło z miodem, cukrem i przyprawami. Kiedy mikstura będzie prawie wrzeć zdejmij garnek z ognia. (Proszę zachowajcie ostrożność, bo płyn będzie bardzo gorący).


1a. Odstaw płyn do ostudzenia. Będzie gęstniał wraz ze zmniejszającą się temperaturą.


2. Do mąki dodaj sól, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka.



3. Letnią masę piernikową dodaj do mąki i miksuj lub wyrabiaj ręką. Ja użyłam mocnego miksera.


4. Po około 10 minutach wyłóż masę do miski (u mnie szklana), przykryj ją ściereczką i owiń folią.


5. Wstaw miskę w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica). Jeżeli nie masz dostępu do takiego pomieszczenia (tak, jak i ja), to włóż naczynie na dolną półkę w lodówce.
6. W ciągu kilku tygodni ciasto bardzo stwardnieje.
7. 5 dni przed świętami ciasto wyjmuje się z lodówki i piecze 3 duże blaty o wymiarach standardowej, prostokątnej blaszki do ciasta.

3-5 dni przed Wigilią:

1. Ciasto wyjmuj z lodówki na około godzinę, aby zmiękło.
2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 - 1 cm. Musi go wystarczyć na 3 prostokątne blachy (standardowego rozmiaru). Blachy mają być wyłożone papierem do pieczenia. Można też papier natłuścić i posypać mąką.
4. Każdy z blatów piecz przez około 20 minut.
5. Na początku ciasto będzie miękkie, ale kiedy wystygnie, to stanie się twarde.
6. Pierwszy blat posmaruj konfiturami, np. śliwkowymi. Będziesz potrzebować 2-3 słoików. Konfiturę należy najpierw ugotować i doprowadzić do zgęstnienia. Pamiętaj o mieszaniu, aby się nie przypaliła.
7. Przykryj blat posmarowany konfiturą drugim plackiem.
8. Na drugi placek można nałożyć krem czekoladowy, marcepan, masę orzechową, itd.
9. Przykryj, np. marcepan, trzecim plackiem.
10. Owiń piernik papierem do pieczenia, ściereczką i obciąż, np. książkami. Przechowuj w temp. pokojowej, ale też raczej chłodniejszej.
11. W samą Wigilię podziel ciasto na 3 pierniki i oblej je czekoladą lub lukrem, a następnie udekoruj.

Jeżeli podczas wałkowania zostanie trochę ciasta, to można powykrawać z niego pierniki.


Pozdrowienia!

2 komentarze:

  1. mój piernik tez już czeka na święta:) dojrzewające mi najlepiej smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz robiłam ten piernik (tylko znalazłam przepis na innym blogu) w zeszłym roku. Ja - fanka wszystkiego co piernikowe - pokochałam go miłością dozgonną i na dzień dzisiejszy stoi w piwnicy trzeci tydzień i czeka, tak jak ja czekam na niego. jest po prostu pyszny. A przełożony masami to już niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń